Генералният секретар на ООН се надява Израел бързо и ефективно да осигури по-голям хуманитарен достъп до Газа

Генералният секретар на ООН се надява Израел бързо и ефективно да осигури по-голям хуманитарен достъп до Газа

5 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Генералният секретар на ООН се надява Израел бързо и ефективно да осигури по-голям хуманитарен достъп до Газа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че искрено се надява Израел бързо и ефективно да осигури по-голям достъп за доставяне на хуманитарна помощ в ивицата Газа, описвайки ситуацията в палестинския анклав след шест месеца война като „напълно отчайваща“, съобщи Ройтерс.

Израел одобри повторното отваряне на пропускателния пункт "Ерец“ към Северна Газа и временното използване на пристанище Ашдод в южната част на Израел, след като президентът на САЩ Джо Байдън поиска мерки за облекчаване на хуманитарната криза в Газа, заявявайки, че може да бъдат поставени условия за американската подкрепа за Израел, ако страната не действа.

„Когато вратите са затворени за помощта, те се отварят за глада. Повече от половината население – над милион души – се сблъскват са катастрофален глад. Децата в Газа днес умират от липса на храна и вода“, заяви Гутериш пред репортери. „Това неразбираемо и е напълно възможно да се избегне. Нищо не оправдава колективното наказание за палестинския народ“, допълни той.

Глобалното възмущение срещу хуманитарната криза в анклава с население от 2,3 млн. души ескалира, след като при израелски въздушен удар в понеделник загинаха седем души от американската благотворителна организация „Световна централна кухня".

„Израелското правителство призна грешките. Но основният проблем не е кой допуска грешки, а военната стратегия и процедурите на място, които позволяват грешките да се множат отново и отново. Загинали са 196 хуманитарни работници (от началото на кризата по данни на ООН – бел. ред.) и искаме да знаем как всеки от тях е бил убит“, заяви Гутериш.

Генералният секретар заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от новините, че израелската армия използва изкуствен интелект, който ѝ помага да идентифицира цели за бомбардиране в Газа. Израелските сили за отбрана отричат употребата на ИИ, за да се набелязват екстремисти и цели за удари.

„Никоя част от решенията за живота и света не трябва да се поверява на безжалостните калкулации на алгоритмите“, заяви Гутериш.

Израел твърди, че на 7 октомври около 1200 души са били убити от бойци на „Хамас“ и повече от 250 души са взети за заложници. Здравните власти в Газа казват, че повече от 33 000 души са били убити оттогава.

„През последните шест месеца израелската военна кампания донесе безмилостна смърт и разрушения на палестинците в Газа. Животи биват разбити. Уважението към международното хуманитарно право беше направено на пух и прах“, заключи генералният секретар.

#генералният #секретар #оон #антониу #гутериш #заяви #искрено #надява #израел #бързо

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете