Финансирането на предизборната кампания на настоящия кмет на Букурещ е обект на корупционно разследване, твърди негов опонент

Финансирането на предизборната кампания на настоящия кмет на Букурещ е обект на корупционно разследване, твърди негов опонент

17 май 2024 г. · 15 мин. четене · Споделяне във Facebook


Финансирането на предизборната кампания на настоящия кмет на Букурещ е обект на корупционно разследване, твърди негов опонент

Михай Енаке, кандидатът на националистическата партия Алианс за единство на румънците (АЕР) за кмет на Букурещ, заяви днес, че прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) са започнали наказателно преследване след негова жалба за източниците на финансиране на предизборната кампания на настоящия кмет Никушор Дан, който се бори за втори мандат, предаде Аджерпрес.

В жалбата си Енаке обвинява Никушор Дан в "непрозрачно финансиране" на предизборната му реклама и твърди, че разходите за тази кампания не може да са финансирани само от дарения. Той споменава също за връзки между настоящия кмет на Букурещ и бизнесмен, за когото се твърди, че има връзки с Руската федерация.

"Затова дойдох, подадох тази жалба в НДБК, а прокурорите трябва да изпълнят дълга си. Видяхме, че реагираха доста бързо, извикаха ни на изслушване и ни съобщиха, че са започнали наказателно преследване (...) Надяваме се, че ще се изясни възможно най-скоро, защото сме в предизборна кампания и трябва да знаем кой е подкрепил Никушор Дан с пари за тази агресивна рекламна кампания", посочва в публикация във Фейсбук Енаке.

Кандидатът на АЕР отбелязва още, че прокурорите трябва да изяснят какви са връзките на Никушор Дан с бизнесмена Матей Паун и "фирмите, които имат връзки в Русия". "Ние поискахме публично от Никушор Дан да излезе и да даде обяснения на гражданите, но той отказа и продължава да отказва", посочва още Енаке.

Той каза, че НДБК е започнала разследване във връзка с отказа на Никушор Дан да информира общественото мнение за парите, които е изхарчил за рекламната си кампания на открито. Според Енаке настоящият градоначалник е похарчил за рекламните билбордове около 500 000 евро, посочва сайтът Зиаре. 

"Надяваме се разследването да бъде по-бързо, така че да научим преди изборите каква е реалната ситуация по отношение на рекламната кампания на открито на г-н Никушор Дан. Или той е използвал за плащането на тези услуги парични суми, които не е декларирал, или е получил съществени отстъпки от единствената търговска фирма, с която има договори - фирмата, контролирана от г-н Матей Паун", посочва Енаке, според прессъобщение на АЕР.

Според в. "Путеря" противоречивият бизнесмен Матей Паун, "фигурата зад гърба на Никушор Дан", се намира в центъра на вниманието заради бизнеса си в Русия и участието си в скандала с "Панамските досиета" (Panama Papers). Според изданието Паун е основател на Black Sea Fund, инвестиционен фонд със съществен бюджет и инвестиции в различни области. Също така той е основател на инвестиционната банка BAC Investments с операции в редица страни в Източна Европа. Връзките му с Русия са очевидни, а в пресата се тиражираха информации за бизнеса му с фирми от Руската федерация и симпатията му към Владимир Путин, отбелязва "Путеря".

Изданието посочва още, че името на Матей Паун, финансов консултант с германско гражданство и постоянен адрес в САЩ, се споменава и в т.нар. "Панамски досиета" във връзка с участието му в регистрацията на офшорна компания на Сейшелите през 2001 г. Дружеството, наречено "International Solutions", е създадено заедно с още трима бизнесмени, сред които и такива, с които Паун вече е имал бизнес отношения в Румъния. Той твърди, че не си спомня да има участие в тази компания, пише медията.

Според Михай Енаке Никушор Дан твърди, че средствата за рекламата в предизборната му кампания идват от дарения, събирани в официалния му сайт. Кандидатът на АЕР обаче смята, че тези суми не са достатъчни, за да покрият разходите за множеството билбордове по улиците на Букурещ, а освен това паралелно с тях се провежда и "агресивна" по думите онлайн кампания. 

"Не разбираме защо е проблем за Никушор Дан, че е подпомаган от Матей Паун. Ако имат близка връзка, няма никакъв проблем, че г-н Паун има бизнес в Русия и Беларус, но румънците трябва да знаят от какви финансови източници е платил мега агресивната си и разточителна кампания", коментира още Енаке, чиято националистическа и антисистемна партия също многократно беше обвинявана във връзки с Русия.

Никушор Дан все още не е коментирал информацията, че НДБК разследва финансирането на предизборната му кампания, както твърди Михай Енаке. По-рано днес обаче той заяви в отговор на въпрос на кандидата за кмет на Национално-либералната партия (НЛП) Себастиан Бурдужа, че 3000 души са направили дарения за кампанията му и че Матей Паун му помага "доброволно", съобщава Джи4Медия. Бурдужа поиска от кмета на Букурещ да публикува списъка с лицата, които са направили дарения за компанията му, и да изясни връзките си с противоречивия бизнесмен. 

"Ще изпълня законовите си задължения. Хората, които са ми дарили пари - сред тях и няколко членове на НЛП, които не биха искали това да се знае - не са ми дали съгласие да публикувам имената им. Ако някой поиска от мен това, ще им поискам съгласие един по един, и ако ми го дадат, ще ги публикувам (...) Това са 3000 души, които са ми дарявали средства, искам да им благодаря още веднъж затова, че събрахме 1,6 милиона леи, тоест над 300 000 евро", посочи той.

Що се отнася до участието на Матей Паун в кампанията му, Никушор Дан спомена, че Паун не е дарявал пари и че му помага доброволно, а що се отнася до връзките на бизнесмена с Руската федерация, кметът отговори, че и други хора "би трябвало да дадат обяснения" за връзките си с Русия. "Мисля, че има редица лица, които имат да дават обяснения за Русия. Ако въпросът е за Матей Паун, той е един от хората, които ми помагат доброволно в тази предизборна кампания. Не ми е дарил и една стотинка", подчерта той.

Според проучване на социологическата агенция Сочиопол, публикувано на 11 май, Никушор Дан - независим кандидат, подкрепен от опозиционния Алианс на обединената десница (включващ Съюз за спасение на Румъния, партия Народно движение и Силата на десницата), е фаворит в надпреварата с подкрепата на 37 процента от анкетираните, следван от кандидатката на Социалдемократическата партия (СДП) Габриела Фиря с 23 процента, Кристиан Попеску Пиедоне, издигнат от Хуманистичната социално-либерална партия (ХСЛП), с 18 процента и кандидата на Национално-либералната партия (НЛП) Себастиан Бурдужа с 16 процента. Михай Енаке от националистическия Алианс за единство на румънците (АЕР) остава на 5 място с подкрепата на 5 процента от участниците в допитването. 

Никушор Дан спечели кметските избори в Букурещ през септември 2020 г. като кандидат на Съюз за спасение на Румъния (ССР) и Национално-либералната партия (НЛП), като победи с резултат от 42,81 процента кандидатката на СДП Габриела Фиря, която получи 37,97 процента от гласовете. Това беше третата му кандидатура за кмет на Букурещ след неуспешни опити през 2012 г. и 2016 г., напомня телевизия Диджи 24.

Местните избори в Румъния ще се състоят на 9 юни заедно с изборите за Европейски парламент.

#михай #енаке #кандидатът #националистическата #партия #алианс #единство #румънците #аер #кмет

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете