ФЕНА: Защитата на Украйна е от общ интерес на всички демократични държави, каза босненският президент на срещата на върха в Берлин за Украйна

ФЕНА: Защитата на Украйна е от общ интерес на всички демократични държави, каза босненският президент на срещата на върха в Берлин за Украйна

12 юни 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


ФЕНА: Защитата на Украйна е от общ интерес на всички демократични държави, каза босненският президент на срещата на върха в Берлин за Украйна

Председателят на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Денис Бечирович заяви на срещата на върха в Берлин за възстановяване на Украйна, че отбраната на тази страна е от общ интерес на всички демократични държави в Европа и света. Това предаде за БТА босненската агенция ФЕНА.

Бечирович посочи, че БиХ подкрепя зачитането на международното право, равенството, суверенитета, териториалната цялост и принципите на мирното сътрудничество и че БиХ силно подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

„Днес повече от всякога е необходимо да подкрепим Украйна в нейната справедлива борба за свобода. Компетентните органи на държавата Босна и Херцеговина осъдиха руската агресия срещу Украйна като акт на нарушение на международното право. След руската агресия Босна и Херцеговина се присъедини към позициите на Европейския съюз, в които категорично изрази подкрепата си за Украйна. Солидарността и обединената подкрепа за Украйна са от фундаментално значение за целия демократичен и свободен свят“, каза Бечирович.

Той добави, че Босна и Херцеговина напълно разбира страданието и опустошението, през което преминава Украйна, тъй като е била жертва на брутална агресия от 1992 до 1995 г., по време на която е извършен геноцидът срещу бошняците в Сребреница.

„Никоя страна в Европа през втората половина на 20-ти век не е претърпяла толкова големи разрушения, колкото Босна и Херцеговина. След войната БВП падна до около 25 процента от предвоенната си стойност, индустриалното производство спадна с повече от 90 процента. процента, а безработицата достигна между 70 и 80 процента. Въпреки това, с помощта на нашите съюзници, ние се възстановихме и сме готови да споделим опита си от следвоенното възстановяване с приятелска Украйна“, заяви Бечирович.

Той подчерта, че Босна и Херцеговина и Украйна принадлежат към общността на свободните и демократични държави и че заедно споделят визия за свят, в който мирът, свободата, справедливостта и човешкото достойнство са основни ценности.

Бечирович каза, че солидарността на БиХ с Украйна произтича от дълбокото разбиране за важността на запазването на тези ценности и че Босна и Херцеговина може да бъде надежден съюзник във възстановяването на Украйна.

„Готови сме да споделим нашия опит, знания и ресурси по отношение на изграждането и възстановяването на Украйна. Нашият опит и експертиза в преследването на престъпници и идентифицирането на изчезналите може да бъде полезен. Нашите екипи за разминиране са сред най-добрите в света. От 1996 г. до 2023 г. в Босна и Херцеговина са открити и унищожени около 84 000 различни видове мини и около 71 000 други взривни устройства от войната. Готови сме да окажем помощ в обучението, но също и в премахването на мини и невзривени боеприпаси“, каза Бечирович.

Той подчерта, че хуманитарната и друга помощ за народа на Украйна, както и помощта за разселеното украинско население по света са от голямо значение и че защитата на цивилните е една от най-важните задачи.

„Босна и Херцеговина ще продължи да бъде солидарна с Украйна. Държавните власти на Босна и Херцеговина ще останат последователни в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Босна и Херцеговина винаги ще стои до онези, които се борят за справедливост, мир и човешки достойнство“, каза Бечирович в обръщението си.

(Новина, избрана от босненската агенция ФЕНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#председателят #председателството #босна #херцеговина #бих #денис #бечирович #заяви #срещата #върха

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете