Евродепутатите гласуваха решение за противодействие на недостига на медикаменти и неравностоен достъп до лекарства

Евродепутатите гласуваха решение за противодействие на недостига на медикаменти и неравностоен достъп до лекарства

11 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Евродепутатите гласуваха решение за противодействие на недостига на медикаменти и неравностоен достъп до лекарства

Европейският парламент гласува днес да задължи фармацевтичните компании да се предпазват от недостиг на медикаменти и да насърчават разработването на по-достъпни генерици, като същевременно ги насърчава да разработват нови антибиотици, предаде Франс прес.

Текстът, гласуван от евродепутатите, ще бъде предмет на преговори с държавите членки след европейските избори през юни. 

Дългоочакван и многократно отлаган, този проектозакон бе предложен от Европейската комисия през април 2023 г. и веднага бе разкритикуван от фармацевтичната индустрия, която видя в него риск от "саботиране" на научните изследвания и развойната дейност.

Целта проекта на нормативния акт е да се помогне за намаляване на недостига или напрежението в снабдяването с някои лекарства, като например широко предписвани антибиотици като амоксицилин, но също така обикновени медикаменти, като парацетамол и хапчета за аборт.

Текстът задължава компаниите да докладват незабавно за всяко изчерпване на запасите и да въведат планове за предотвратяване на недостига, като се започне с около 200-те "критични" активни вещества, които Брюксел наскоро включи в списъка.

Реформата има за цел също така да направи лекарствата по-достъпни, като ускори навлизането на генерични лекарства: тя намалява на девет години и половина периода на защита на данните и на изключителност на пазара за дадено лекарство, през който на пазара не могат да бъдат пуснати по-евтини генерични лекарства. Този срок е по-дълъг от първоначално предложените от Европейската комисия 8 години.

Въпреки някои подобрения в първоначалния текст, "трудно е да се разбере как намаляването на стимулите за научноизследователска и развойна дейност за нови лекарства и ваксини може да бъде в интерес на Европа или европейските пациенти", заяви Европейската федерация на фармацевтичната индустрия.

Въпреки това на производителите на лекарствени продукти, реагиращи на "неудовлетворени здравни потребности" или за лечение на редки болести, ще бъде предоставено удължаване на тази защита (до 11 години в този случай).

Друго предизвикателство, на което законодателството се опитва да отговори, е антибиотичната резистентност, която причинява около 35 000 смъртни случая в ЕС всяка година. 

За да се насърчи разработването на нови антибиотици, текстът въвежда система от така наречени ваучери за изключителни права. Според тази система в замяна на разработването на нов антибиотик, дадено дружество ще може да удължи с една година периода, през който има изключителни права за използването му.

#европейският #парламент #гласува #днес #задължи #фармацевтичните #компании #предпазват #недостиг #медикаменти

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете