Естония "сериозно" обсъжда изпращането на войски в Украйна

Естония "сериозно" обсъжда изпращането на войски в Украйна

14 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Естония "сериозно" обсъжда изпращането на войски в Украйна

Естонското правителство „сериозно“ обсъжда възможността за изпращане на военни части в Западна Украйна, за позволят на украинските сили, разположени в тази част на страната, да бъдат преместени на фронтовите линии. Това съобщи Укринформ, като се позова на изданието „Брейкинг Дифенс“, което цитира Мадис Рол, национален съветник по сигурност на естонския президент.

„Правителството на Естония „сериозно“ обсъжда възможността за изпращане на войски в Западна Украйна, за да се включат в недиректна битка, в „тила“ на украинските сили, за да бъдат те свободни да сражават на фронта“, обяснява съветникът.  

Правителството сега анализира тази потенциална стъпка и докато Естония предпочита това да бъде част от мисия на НАТО, за да „демонстрира по-голяма обща сила и решимост“, не се изключва и възможността Талин да действа като част от по-малка коалиция.

„Разговорите продължават“, каза Рол на 10 май. „Ще разгледаме всички възможности. Не трябва да се ограничаваме по отношение на това, което можем да направим," добави той.

По-рано тази седмица началникът на естонските отбранителни сили ген. Мартин Херем каза, че преди няколко месеца са водени разговори в армията за изпращане на части в Западна Украйна, за да се включат в медицинското обслужване, логистиката и въздушната отбрана на някои градове в този край на страната.

По-рано френският президент Еманюел Макрон също не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие украинската отбрана и, ако Киев изпрати подобно искане.

#естонското #правителство #сериозно #обсъжда #възможността #изпращане #военни #части #западна #украйна

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете