ЕСПЧ постанови две решения по жалби от български граждани

ЕСПЧ постанови две решения по жалби от български граждани

16 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕСПЧ постанови две решения по жалби от български граждани

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови решения по две дела, заведени срещу България, съобщи пресслужбата на институцията. В първото дело е засегнато правото на личен живот, а във второто - правото на собственост.

В първия случай български гражданин е обжалвал това, че през 2013 г. е бил уволнен, след като било установено, че е бил глобен за шофиране в нетрезво състояние през 2004 година. ЕСПЧ оценява, че правата на личен живот на жалбоподателя са били нарушени. В жалбата се отбелязва, че по закон подобни регистрации следва да бъдат заличени в срок от пет години, без да се уточнява дали това важи само за физическия информационен носител, или и за електронния запис. Жалбоподателят е оспорил възможността за безкрайно съхранение и за предоставянето на подобни електронни данни. Съдът постановява България да покрие разноските по делото, изчислени на 2900 евро.

По втория случай жалбоподател възразява срещу това, че жилището му е било отнето със съдебно решение у нас, след като са били нарушени редовните плащания по имотна ипотека към банка. Тъй като към датата на отнемането все още не имало окончателно съдебно решение по обжалването, макар да е имало издадена съдебна заповед за плащане, ЕСПЧ постановява България да изплати обезщетение от 5000 евро и да покрие разноските по делото за 1200 евро.

#европейският #съд #правата #човека #еспч #страсбург #постанови #решения #дела #заведени

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете