ЕС се трансформира от икономически и политически в геополитически съюз, заяви гръцкият външен министър

ЕС се трансформира от икономически и политически в геополитически съюз, заяви гръцкият външен министър

10 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


ЕС се трансформира от икономически и политически в геополитически съюз, заяви гръцкият външен министър

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че ЕС се трансформира от икономически и политически в геополитически съюз, съобщи гръцкото издание „Прото тема“, като се позова на интервю на Герапетритис по гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Външният министър на Гърция каза това във връзка с провелите се в страните от ЕС избори за Европейски парламент, като допълни, че като геополитически съюз ЕС се противопоставя на войните в региона.

„Гласувахме за Европа, която в момента се трансформира, като се превръща в геополитическа Европа. (Европейският съюз) Вече не е обикновен икономически, политически съюз. Това е геополитически съюз, който се противопоставя на войните в нашия регион“, заяви Герапетритис. 

Помолен да коментира резултата от европейските избори в светлината на международните събития като двете продължаващи войни в Украйна и Газа и възможността Тръмп да бъде преизбран на предстоящите президентски в САЩ, Герапетритис призна, че Гърция е загрижена, но и че следи развитието на тези събития.

„Въпреки това искам да кажа, че през последните години, през последните пет години, имаше ясни стъпки към съществена автономия на Европейския съюз по отношение както на Запада, така и на Изтока. Важно е да има геополитическа автономия, енергийна автономия, политическа автономия на Европейския съюз“, подчерта Герапетритис.

Според гръцкия външен министър въпреки че със сигурност ще има сътресения поради получените от изборите резултати, е сигурно, че курсът на Европейския съюз няма да бъде спрян.

Герапетритис подчерта, че следващите пет години в ЕС ще бъдат решаващи за интересите на Гърция. Той каза, че това ще бъдат петте години на развитие на селското стопанство, конкурентоспособността на Европа срещу Съединените щати, прилагането на Пакта за миграцията и особено новата геополитика на Европа спрямо света. „Много е важно да можем да имаме силен гръцки глас", заяви гръцкият външен министър.

Той отбеляза, че до сформирането на новия Европейския парламент остават около 40 дни, които според гръцкия външен министър са от съществено значение за бъдещето на Европа. 

Герапетритис припомни, че на 1 юли председателството на Съвета на ЕС се поема от Унгария и подчерта, че е много важно институциите на Европейския съюз да бъдат съставени, „за да могат да преодоляват всякакви трудности".

#гръцкият #външен #министър #йоргос #герапетритис #заяви #трансформира #икономически #политически #геополитически

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете