Еманюел Макрон: Франция подкрепя европейския път на Албания

Еманюел Макрон: Франция подкрепя европейския път на Албания

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Еманюел Макрон: Франция подкрепя европейския път на Албания

Френският президент Еманюел Макрон потвърди днес ангажимента на Франция в подкрепа на Албания по пътя й към присъединяване към ЕС, предаде албанската новинарска агенция АТА.

Макрон приветства албанския премиер Еди Рама, който днес е на официално посещение във Франция.

"Много исках да ви приветствам в Париж след приема, който дадохте в моя чест миналия октомври по време на първото посещение на президента на Република Франция в Албания след независимостта на Албания през 1912 г. Тези две посещения и диалогът помежду ни свидетелстват за изключителната динамика, която имаме между Албания и Франция,“ каза Макрон на съвместната пресконференция с Рама.

Макрон заяви, че след провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Албания през юли 2022 г., Албания е продължила решително своя европейски път. 

"Можете да разчитате на нашата подкрепа по този път, за да протекат преговорите възможно най-бързо и мога да ви кажа, че сме впечатлени от реформите и капацитета за напредък," каза Макрон.

Макрон съобщи, че Албания и Франция създават Съвет за иновации.

Френският президент подчерта, че „френската агенция за развитие ще продължи да подкрепя Албания в нейните икономически реформи и енергиен преход" и в тази връзка е подписан заем на стойност 120 милиона евро за екологична реформа и меморандум за разбирателство.

Еди Рама благодари на Еманюел Макрон за решителността, с която френският президент подкрепя новата вълна на сближаване между страните на Балканите и ЕС. Той посочи, че за първи път в дипломатическите отношения между двете страни представител на албанската държава е посрещнат по такъв начин.

Това означава много за мен и за албанците, каза Рама.

Албанският премиер подчерта, че много френски бизнесмени инвестират в Албания и разширяват бизнеса си там.

#френският #президент #еманюел #макрон #потвърди #днес #ангажимента #франция #подкрепа #албания

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете