Експерти на ООН заявиха, че Газа е обхваната от глад

Експерти на ООН заявиха, че Газа е обхваната от глад

9 юли 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Експерти на ООН заявиха, че Газа е обхваната от глад

Скорошната смърт на още деца в ивицата Газа заради недохранване сочи, че гладът се е разпространил в анклава, предаде Ройтерс, като цитира днешното изявление на упълномощена от ООН независима експертна група по човешките права.

Палестинските здравни власти заявиха, че поне 33 деца са умрели от недохранване, предимно в северните райони на територията, където в началото на войната между "Хамас" и израелските сили бяха съсредоточени голяма част от израелските операции. От началото на май месец войната обхвана и южната част на ивицата Газа, което пречи на доставките на помощ в анклава на фона на наложени от Израел ограничения. От своя страна Израел упреква агенциите на ООН за проблемите с доставка на хуманитарни помощи в анклава.

В днешното изявление групата от 11 експерти посочи, че от края на май в южната част на Хан Юнис и централната зона на Деир ал Бала вследствие на недохранване са умрели три деца – на 13 години, на 9 години и на 6 месеца. "Със смъртта на тези деца от недохранване, независимо от медицинската помощ в централна Газа, няма съмнение, че гладът се е разпространил от северна Газа към централна и южна Газа", заявиха експертите. Тяхното изявление, подписано и от специалния докладчик на ООН, отговарящ за правото на достъп до храна, Майкъл Фахри, осъжда "умишлената и целенасочена кампания за [принудителен] глад срещу палестинския народ".

Дипломатическата мисия на Израел в Женева нарече това изявление "дезинформация".

"Израел непрестанно подобрява координацията и съдействието си при доставката на хуманитарна помощ в ивицата Газа, като наскоро свърза захранваща линия със станция за обезсоляване на вода в Газа", допълни израелската делегация.

В болница в Хан Юнис палестинка вчера каза пред Ройтерс, че се бои за живота на сина си.

"Мъчително е да гледам детето си… да лежи и да умира от недохранване, защото не мога да му дам нищо заради войната, заради затварянето на пропускателните пунктове и заради замърсената вода", каза тя.

По официални разпоредби наличието на глад се определя от подкрепян от ООН международен наблюдателен орган – Интегрирана класификация на фазите на продоволствена сигурност (ИКФПС), който прави заключение на база формални критерии.

Миналия месец ИКФПС каза, че Газа е изложена на висок риск от глад, ако войната продължи и достъпът на помощ е ограничен.

Повече от 495 000 души в Газа, което е повече от една пета от населението, са в риск от най-тежкото катастрофално ниво на хранителна несигурност, като това е с половин милион по-малко от предишната прогноза от 1,1 милион души.

#скорошната #смърт #още #деца #ивицата #газа #заради #недохранване #сочи #гладът

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете