Египет може да се оттегли от преговорите за примирие в Газа, заяви директорът на държавната информационна служба

Египет може да се оттегли от преговорите за примирие в Газа, заяви директорът на държавната информационна служба

23 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Египет може да се оттегли от преговорите за примирие в Газа, заяви директорът на държавната информационна служба

Египет може да се оттегли като посредник в преговорите за примирие между Израел и палестинското движение “Хамас”, заяви директорът на Държавната информационна служба Дия Рашуан в отговор на репортаж на американската телевизия “Си Ен Ен”, според който Египет едностранно е променил условията на сделката за примирие в Газа, показана на “Хамас”, изненадвайки преговарящите.

“Продължаващите опити за оклеветяване и хвърляне на съмнение върху усилията на Египет и ролята му като медиатор, с обвинения, които противоречат на реалността, само ще доведат до по-нататъшни усложнения на ситуацията в Газа и целия регион и могат да принудят Египет да вземе решение напълно да се оттегли от посредничеството в този конфликт,” посочва Рашуан в изявление на уебсайта на Службата. По думите му тази “фалшива” публикация е опит да се накаже Египет за твърдата му и принципна позиция в защита на законните права на палестинския народ.

По-рано “високопоставен” неназован източник каза пред египетската телевизия “Ал Кахера нюз”, визирайки репортажа на Си Ен Ен, че атаките срещу посредничеството на Египет подкопават преговорите за примирие в Газа.  По думите му Кайро се е включил като посредник в преговорите за примирие и освобождаване на заложниците в Газа след настоятелни молби да поеме тази роля, заради опита и възможностите си да се справя с толкова сложни преговори.

“Египетското разузнаване тихомълком промени условията в предложението за примирие, което Израел вече беше подписал по-рано същия месец,” твърди в репортажа си “Си Ен Ен”, позовавайки се на трима души, запознати с дискусиите. Те заявяват, че споразумението за спиране на огъня с “Хамас”, обявено на 6 май е било различно от това, което катарските и американските представители са смятали, че е предадено на палестинското движение. Според информацията направените от египетското разузнаване промени са предизвикали реакция на “гняв и взаимни обвинения” и са отвели преговорите в “задънена улица”.

След навлизането на израелската армия в палестинската част на Рафах напрежението между Египет и Израел се увеличава. Кайро упражнява засилен натиск върху Израел да се оттегли от пограничния град и да се откаже от плановете си за пълномащабна наземна операция. Миналата седмица Египет обяви, че ще подкрепи делото на Южна Африка срещу Израел за геноцид в Международния съд.

#египет #оттегли #посредник #преговорите #примирие #израел #палестинското #движение #хамас #заяви

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете