Журналистически сдружения настояват случаят с ареста на журналиста Фуркан Салиу да бъде разследван от отдела за вътрешен контрол на МВР

Журналистически сдружения настояват случаят с ареста на журналиста Фуркан Салиу да бъде разследван от отдела за вътрешен контрол на МВР

9 април 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Журналистически сдружения настояват случаят с ареста на журналиста Фуркан Салиу да бъде разследван от отдела за вътрешен контрол на МВР

Сдружението на журналистите в Република Северна Македония и Независимият синдикат на журналистите и медийните работници ще подадат Отдела за вътрешен контрол, криминални разследвания и професионални стандарти на Министерството на вътрешните работи официална жалба, свързана с ареста на журналиста Фуркан Салиу, съобщават от гилдийните сдружения.

В жалбата са посочени конкретните нарушения, които според сдруженията трябва да бъдат разследвани при вътрешната проверка на случилото се - непрофесионално поведение и използване на прекомерна сила при лишаване от свобода от длъжностни лица; принудително изтриване на заснети от журналиста видеоматериали, свързани с инцидента, което противоречи на закона „и повдига много въпроси, свързани с инцидента и подозрение, че нещо трябва да се скрие от обществото”; и незаконен обиск на лично моторно превозно средство. 

„Особено важно е това да се случи възможно най-скоро, защото сме в чувствителен предизборен период. Това е от съществено значение за възпиране на потенциални бъдещи извършители на нарушения на правата на медийните работници, като по този начин се защитава свободата на изразяване. Обръщаме внимание, че арест на журналисти, особено по време на изпълнение на професионалните им задължения, е недопустима мярка, особено при условия, при които има данни, че при изпълнението им са допуснати редица пропуски. Необходимо е полицията да спазва стриктно установените процедури и закона в тези случаи, за да не се допуска нарушаване на правата на журналистите“, се казва в декларацията на двете журналистически организации, които настояват незабавно да се разследват тези твърдения, а МВР да предприеме съответните действия срещу служителите, замесени в инцидента.

Журналистът Фуркан Салиу, който на сайта си Портал Х оповести разследване, в което твърди за наличие на оперативен план за изборите на ВМРО-ДПМНЕ, свързан с оповестяване на фалшиви социологически проучвания по националната телевизия в Северна Македония, беше арестуван вчера, докато е отразявал футболна среща в с. Средно Коняри. Мачът е прекъснат заради сбиване на две футболни агитки, а според Салиу той е арестуван, след като е започнал да снима побой, който полицията нанася на младеж, който не е участвал в сбиването. Според съобщението на полицията, обаче журналистът е нападнал полицай, а в автомобила му е намерен пистолет. Салиу бе освободен късно през нощта вчера и посрещнат с ръкопляскания от очакващите го пред полицейското управление приятели и журналисти.  

Веднага, след информацията за ареста реагираха от СДСМ, които дадоха пресконференция пред полицейското управление, където той беше задържан, последваха реакции от няколко кандидат-президенти, с искане Салиу да бъде освободен, а случаят разследван. Днес, от ВМРО-ДПМНЕ също направиха изявление, в което заявиха, че изявленията по случая „на СДСМ, ДСИ и останалите им съюзници”, представляват „грозна и черна кампания, но и преследване, което е част от по-голям сценарий, който трябва да замести липсата на предизборна програма и начин да се прикрива острата им некомпетентност, която гражданите знаят и чувстват”.

Според партията, издигнала в техническото правителство на Северна Македония министъра на вътрешните работи Панче Тошковски ВМРО-ДПМНЕ, Фуркан Салиу е задържан, защото е попречил на изпълнението на служебните ангажименти и нападнал служители на МВР, както и че незаконно е държал в автомобила си огнестрелно оръжие.

Това посочи и самият Тошковски в изявление пред полицейско управление в Шуто Оризаре, което посети днес, на което, като журналист, присъства и Салиу. И докато Тошковски твърдеше, че според полицейския доклад Салиу е попречил на изпълнението на полицейските задълженията на присъстващи длъжностни лица, журналистът заяви, че не е имал физически контакт с полицай.

„Чрез адвокат утре ще внеса искане в отдела за вътрешен контрол на МВР, специално за претърсването  на автомобила ми без мое присъствие и без съдебна заповед. Как разбраха, че това е моето превозно средство? Как разбраха, че имам пистолет и ходя на стрелбището всеки уикенд? Доказателството, че го правя, е на стрелбището, където всеки се регистрира и подписва. Те използваха момента, за да ми „върнат“ за разследването, които публикувах в Портал Х, което се отнася до фалшивите проучвания“, каза Салиу за телевизия Сител.

 

#сдружението #журналистите #република #северна #македония #независимият #синдикат #медийните #работници #подадат

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете