Румъния си поставя за цел да намали бюджетния дефицит до 2,4 процента от БВП през 2031 г. според правителствени източници

Румъния си поставя за цел да намали бюджетния дефицит до 2,4 процента от БВП през 2031 г. според правителствени източници

преди 11 часа · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румъния си поставя за цел да намали бюджетния дефицит до 2,4 процента от БВП през 2031 г. според правителствени източници

Властите в Букурещ си поставят за цел да намаляват ежегодно бюджетния дефицит с 0,74 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), така че до 2031 г. дефицитът да падне до 2,4 процента от БВП, съобщиха за Аджерпрес източници от правителството.

Тази цел е включена във фискалния план, който би трябвало да бъде представен в Брюксел до 25 октомври, уточнява агенцията.

Румъния е в процедура за прекомерен дефицит от 2020 г. и трябва да представи на ЕК многогодишен план за намаляването му под прага от 3 на сто от БВП.

Говорител на изпълнителния орган на ЕС заяви пред Ройтерс, че Европейската комисия се е договорила с Румъния за удължаване – до 31 януари 2025 г., на крайния срок за внасяне на плана за намаляване на бюджетния дефицит.

Агенция Аджерпрес, позовавайки се на правителствени източници, съобщи някои детайли от средносрочния фискално-структурен план на правителството.

Във фискалния план се предлагат мерки за постепенно намаляване на бюджетния дефицит до устойчиво равнище, съвместимо с изискванията на ЕС. Целта е дефицитът да се намалява с 0,74 процента от БВП годишно чрез корекция на разходите и подобряване на събираемостта на приходите. Предприетите реформи ще осигурят план за корекция на бюджетния дефицит за период от 7 години, който ще завърши през 2031 г. с бюджетен дефицит от 2,4 процента от БВП. Консолидирането на устойчивостта на публичните финанси за периода 2025-2031 г. ще се извърши в рамките на макроикономическите показатели, определени в Договора за функционирането на Европейския съюз, а именно бюджетен дефицит от 3 процента от БВП и държавен дълг под 60 на сто от БВП, са заявили източниците, цитирани от Аджерпрес. Планът предвижда също така запазване на плоския данък.

Документът предвижда осигуряване на годишен темп на публичните инвестиции, за да се гарантира пълното усвояване на европейските средства, отпуснати по линия на Политиката за сближаване в размер на 46 млрд. евро, както и по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост в размер на над 29,7 млрд. евро. Правителството планира публичните инвестиции през 2025 г. да бъдат в размер от 7,9 процента от БВП, през 2026 г. – 7,7 на сто от БВП, през 2027 г. – 6,6 процента от БВП, така че в последната част на средносрочната програма средният годишен темп на инвестициите да бъде над 5 на сто от БВП.

Средносрочният фискално-структурен план цели да гарантира предвидимост на данъчната система за периода 2025-2031 г., тъй като текущите приходи на консолидирания общ бюджет ще се увеличат от 29,5 процента от БВП през 2024 г. до 31,1 на сто през 2031 г. в резултат на изпълнението на етап 207 от Националния план за възстановяване и устойчивост относно данъчната реформа и прилагането на мерки за по-добра събираемост на бюджетните приходи, които определят увеличение на текущите приходи с минимум 0,5 процента от БВП годишно, пояснява Аджерпрес.

Планът предвижда и нов модел за публичните финанси на Румъния от 2029 г. нататък, съответно да се осигури финансиране на текущите оперативни разходи на държавата от (текущи) оперативни приходи. Друга цел на плана е намаляване на субсидиите и другите форми на подкрепа от държавния бюджет за държавните дружества, които ще бъдат насърчавани да подобрят ефективността си и да генерират необходимите приходи, за да функционират самостоятелно, без да зависят от държавни средства.

Премиерът Марчел Чолаку заяви вчера, че правителството „е постигнало договореност“ с Европейската комисия за фискалния план за намаляване на дефицита, съобщава още Аджерпрес. Според Чолаку експертите на ЕК са се съгласили, че Румъния има нужда от седемгодишен период, за да реализира големите инвестиционни проекти в икономиката.

#властите #букурещ #поставят #цел #намаляват #ежегодно #бюджетния #дефицит #074 #процента

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете