Започна най-големият образователен конкурс за географските информационни системи у нас

Започна най-големият образователен конкурс за географските информационни системи у нас

преди 4 часа · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Започна най-големият образователен конкурс за географските информационни системи у нас

Започна най-мащабният в България образователен конкурс за географските информационни системи (ГИС) "Изучаваме света с ГИС". Той се организира по програмата "ГИС в училище" под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН), и в партньорство с над 30 водещи академични, браншови и медийни организации. Това съобщиха организаторите.

Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти от различните нива на образователната ни система да използват по-широко богатите възможности на географските информационни системи. С интуитивните и лесни за работа ArcGIS приложения участниците в надпреварата, дори и начинаещи в сферата, могат да създадат интерактивни уроци и да представят интересни за тях теми чрез универсалния език на уеб картите.  

До 10 октомври 2024 г. всички желаещи могат да се регистрират за участие в конкурса в една от четирите категории: преподаватели, ученици, училищен отбор (съставен от учител/и и ученици) и студенти (в това число и докторанти). Темите на проектите могат да бъдат най-разнообразни: от образование, история и наука, през екология и опазване на природата, до туризъм, социална ангажираност и много други. Изисква се включването на минимум една 2D или 3D уеб карта. 

Конкурсните проекти трябва да бъдат подадени до 31 октомври 2024 г. на имейла: [email protected]. Те ще бъдат оценявани от експертно жури. За победителите от всички категории са предвидени парични и предметни награди, специализирани обучения и други.  

Всички ГИС проекти, които отговарят на условията на конкурса, ще бъдат включени и във виртуална изложба за 25-ия Световен ден на географските информационни системи у нас - най-голямото събитие в тази сфера, което ще се състои на 20 ноември 2024 г. 

Конкурсът се организира от Есри България. Сред партньорите са: Българската академия на науките, Геолого-географският факултет, Стопанският факултет и Факултетът по математика и информатика към Софийския университет, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“, Лесотехническият университет, Нов български университет, Университетът за национално и световно стопанство, Националният университетски център "ГИТ", Военната академия "Георги Сава Раковски", УниБИТ, Висшето училище по телекомуникации и пощи, Югозападният университет "Неофит Рилски", Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Университетът "Проф. д-р Асен Златаров", Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", Русенският университет "Ангел Кънчев", Великотърновскияг университет "Св. св. Кирил и Методий", издателството "Аз-буки", EduTechFlag, Teacher.bg, образователната инициатива "Космическо училище", Uchi.bg, Атлантическият клуб в България, Българската картографска асоциация, Българското географско дружество и други.

Есри България е лидер в сферата на географските информационни системи с близо 30 години опит на българския пазар. Създадена през 1995 г., компанията е изключителен представител на Esri за страната. Есри България реализира стратегически ГИС проекти от национален мащаб в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и други. 

За "ГИС в училище"

От 2021 г. Есри България, съвместно с МОН и СУ "Св. Климент Охридски", развива програмата "ГИС в училище" за предоставяне на безплатен ГИС софтуер на всички български училища. На сайта на "ГИС в училище" има и достъпни насоки, идеи, уроци, приложения и много други ресурси в полза на преподавателите по различните учебни дисциплини. Към момента, част от програмата са почти 370 училища с разнообразен профил. Безплатен достъп до ГИС платформата на Есри имат над 1220 учители и повече от 12 550 ученици от цялата страна.

За Esri

Esri, световният лидер в географските информационни системи, онлайн карти, анализи, локализационни и картографски услуги, помага на клиентите си да отключат пълния потенциал на своите данни, за да подобрят своите оперативни и бизнес резултати. Основана през 1969 г. в Калифорния, САЩ, днес софтуерните продукти на Еsri са внедрени в над 350 000 организации в целия свят и в повече от 200 000 институции в Европа, Америка, Азия, Африка и Близкия изток, включително в много компании част от Fortune 500, правителствени агенции, неправителствени организации и университети. 

 

 

#започна #наймащабният #българия #образователен #конкурс #географските #информационни #системи #гис #изучаваме

Още новини

Още новини от Наука, които може да четете