Фондация „Красива наука“ организира поредица от срещи с млади учени в София, Видин, Монтана и Бургас

Фондация „Красива наука“ организира поредица от срещи с млади учени в София, Видин, Монтана и Бургас

преди 4 часа · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Фондация „Красива наука“ организира поредица от срещи с млади учени в София, Видин, Монтана и Бургас

Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерството на образованието и науката, общините в София, Видин, Монтана и Бургас, университети, научни институти, училища и неправителствени организации предлага от 25 до 29 септември разнообразна програма от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, съобщиха от екипа на фондацията. 

Предстоят срещи с "Млади посланици на науката" в София, "Пътуващ фестивал" във Видин и Монтана, ученически клуб „Млад учен“ в Бургас и др.

В столицата събитието е в партньорство с програма „София – град на младите и активните“ на Столична община и ще се проведе на 27 септември. На този ден в Mall of Sofia ще бъдат "Младите посланици на науката": учени от Стопански факултет на Софийски университет (СУ) „Кл. Охридски“, Центъра за изследвания и анализи, Химикотехнологичния и металургичен университет, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Института по обща и неорганична химия при БАН, Института по електрохимия и енергийни системи при БАН, Агробиоинститут, учениците от "Забавна математика" от Софийска математическа гимназия (СМГ), Природо-математическа гимназия (ПЧМГ), 43 ОУ „Христо Смирненски“, Британско училище София, ЧОУ Izzi Science for Kids, ЧСУ "Космос Cosmos International School", младежите от проекти на Фондация „Екологичен манифест - МанЕко" и "Академия за Визионери" на Столична община ("Дигитална достъпност", "Острови на биоразнообразието", "Подари щастие, приеми приятел", "Пукльовците"). 

Пак на 27 септември в  Национален природонаучен музей при БАН посетителите ще могат да научат интересни факти за скалния орел в България, голямото пътуване на червеногушата гъска, за българските динозаври, както и да се запознаят с палеоботаниката и да посетят "Кабинет на любопитствата". 

Забавен куиз за млади пътешественици ще се състои в Централни хали. Задължително е желаещите да присъстват на събитието предварително да резервират своите места.

Поредицата от септемврийските събития ще завърши на 29 септември. "Наука в три минути" ще се проведе в Централни хали, където десет от звездите на конкурса FameLab ще покажат колко вълнуващо и разбираемо може да се говори за наука в рамките на три минути. Сред финалистите от минали години има астрофизик, лекар, химик, генетик, инженери по геодезия, хранителни технологии и хидроинженери (ВиК), ветеринарен лекар, молекулярен биолог. Събитието е с предварителна резервация. 

През октомври проектът в София продължава с "Посланици на науката онлайн" - програма на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и проучванията на младите изследователи етнографи в областта на доброволчеството, спорта, реакциите при наводнения в България и пр..

Повече за проект „Млади посланици на науката“ по Програма „София – град на младите и активните“ има тук.

За първи път в България тръгва т. нар. Пътуващ фестивал „Красива наука“, чиято цел е постепенно да достигне до различни селища в страната, в които липсва научна и академична инфраструктура. През 2024 г. Пътуващият фестивал ще посети първо Видин (на 25 септември) и Монтана (на 27 септември). Основни партньори на фестивала са Министерство на образованието и науката, община Видин и община Монтана.

Във всеки град има еднодневна програма, разделена на училищна и основна. Училищните програми се провеждат в партньорство с домакините - Средно училище „Цар Симеон Велики“ във Видин и Природо-математическа профилирана гимназия „Св. Кл. Охридски" в Монтана. 

Темите са разнообразни - от работилници за тайните на Тутанкамон и галактиките, през поглед към тъмната страна на луната и професиите на Антарктида, правилата за именуване на животни и растения, срещи с дронове. Събитията в училищната програма са специално разработени, за да провокират интереса на учениците към природо-математическите предмети чрез интерактивни и забавни занятия. Обявена е пълната програма за училищата, както и информация как да се запазят безплатните места.

Основната програма и в двата града е подходяща за възрастни и за семейна публика - за всички, които се интересуват от темите за добрите бактерии на българските млечни продукти (презентация на проф. д-р Светла Данова); миналото на Видин в светлината на новите археологически открития (д-р Ваня Ставрева); големите очаквания в астрономията (Никола Каравасилев); българското присъствие в Антарктида (проф. д-р Христо Пимпирев); истории за хора, вируси и още нещо (доц. д-р Любомира Николаева-Гломб); големите очаквания в астрономията (Никола Каравасилев).

Подробности за всяко от събитията и възможностите за резервиране на безплатните пропуски във Видин - на следния адрес; а в Монтана - тук.  

Пътуващият фестивал е създаден от фондация „Красива наука“ - организатор на Софийския, Варненския и Пловдивския фестивал на науката. Събитието се провежда с националното партньорство на МОН, със съдействието на общините във Видин, Монтана, София, както и на А1, Българска телеграфна агенция, (БТА), Национално издателство „Аз-Буки“, Mediabricks.bg и "БГ Наука".  /ПВ/

#фондация #красива #наука #партньорство #министерството #образованието #науката #общините #софия #видин

Още новини

Още новини от Наука, които може да четете