Залите за хирургия в Клиничния център "Майка Тереза" в Скопие, които от повече от седмица не работят, остават затворени до изясняване на проблема в системата за кислород

Залите за хирургия в Клиничния център "Майка Тереза" в Скопие, които от повече от седмица не работят, остават затворени до изясняване на проблема в системата за кислород

27 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Залите за хирургия в Клиничния център "Майка Тереза" в Скопие, които от повече от седмица не работят, остават затворени до изясняване на проблема в системата за кислород

Натрупани проблеми в кислородната инсталация и компресорната станция на Университетския клиничен център за хирургия "Майка Тереза" в Скопие са спрели от повече от седмица хирургичните интервенции, клиниката извършва само спешни операции, а останалите пациенти се насочват към други болници, каза на пресконференция днес министърът на здравеопазването на Северна Македония Илир Демири.

За проблема в хирургичната болница през уикенда алармираха и от ВМРО-ДПМНЕ, според медиите в страната списъкът с хора, които трябва да бъдат оперирани, се увеличава ежедневно, а обявената пресконференция на Демири се превърна във водеща новина. 

Проблемът се появява, след като системата за кислород в клиниката е аварирала и ремонтирана, но в нея се появява неприятна миризма, която отсъства, когато тя е включена към външни компресори, уточни Демири. Проби вече са изпратени към Германия поради липса на лицензирани лаборатории в Северна Македония, които да направят анализ за качеството на кислорода, който се подава в болничното заведение, а двете лаборатории в страната, които имат подобна техника, твърдят, че проблем с подавания кислород няма.

„Операционните зали на Клиничния център са на около 30 години и ще се използват външни компресори, докато не бъде получен валиден документ за изправност“, каза Илир Демири, който уточни, че за спешните и по-сложни интервенции, които ще продължат да се извършват в Клиниката, са осигурени шест външни компресора. 

До момента нито един от директорите на Клиниката по хирургия не е подал оставка, а министърът на здравеопазването, който пое тази функция преди два месеца в техническото правителство на Република Северна Македония, е подал сигнал в прокуратурата, за да бъде разследвана евентуална отговорност.  

Според ВМРО-ДПМНЕ, обаче отговорност трябва да бъде търсена и от министъра на здравеопазването. 

„Разрушават се хирургията, клиниките - стълба на македонската здравна система, а Илир Демири няма представа какво се случва. В продължение на 10 дни според Демири въздухът не е бил компрометиран, просто имало лоша миризма, 10 дни няма операции, залите са затворени, а министърът излиза публично, без срам и няма отговори. Усещането за миризма - приятна или неприятна, е субективно усещане, според Демири анализите показват качествен кислород, но операции не се правят от 10 дни. И след 10 дни няма отговор, и нито той, нито неговите директори се чувстват виновни, защото бил министър за кратко”, заяви в изявление след пресконференцията на министъра говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски.

На пресконференцията си днес Демири съобщи и че е освободен от длъжност д-р Марян Шокаровски - директорът на Клиниката по кардиохирургия, която се помещава в същия Клиничен център. 

„Има информация, че смъртността в Клиниката по кардиохирургия е повишена. Направих комисия и разпоредих тази информация да бъде проучена. Докладът, който получих не показва такава тенденция, но днес получих информация за 170 пациенти, които не са вписани редовно в (системата за прием) „Моят час” и нямат приложение към смъртния акт. Такава бройка със сигурност може да промени резултата”, посочи Демири, който добави, че другата причина за освобождаването на директора на Клиниката по кардиохирургия е сериозно нарушените междуличностни отношения в нея.

Освободен е и ръководителят на Програмата за превенция на сърдечно-съдовите заболявания Александра Ефтимова. Демири посочи, че от 2011 г. от бюджета в Република Северна Македония  се отделят средства за Програмата за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, предназначени за гостуване на световноизвестни експерти в областта на кардиохирургията, като дневните средства за такъв експерт са в размер на 700 евро, но не е получил поискания доклад „кои са онези световни експерти, които идват от Република Сърбия от центъра в Дедине”, дали имат съответния лиценз и „дали отговарят на изискванията”. 

 

#натрупани #проблеми #кислородната #инсталация #компресорната #станция #университетския #клиничен #център #хирургия

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете