Все още са възможни изненади в разпределението на словенските евродепутати

Все още са възможни изненади в разпределението на словенските евродепутати

2 юни 2024 г. · 13 мин. четене · Споделяне във Facebook


Все още са възможни изненади в разпределението на словенските евродепутати

Една седмица преди евровота в Словения пет партии се борят за възможно най-много места в новия състав на Европейския парламент. Все още има време картите да се размесят и резултатите да се променят според последната анкета на социологическа агенция „Медиана“ по поръчка на словенския вестник „Дело“.

Според данните на анкетата Словенската демократическа партия (СДС), която е най-успешната на евроизборите досега, и управляващата „Движение Свобода“ (ДС) печелят най-категорично симпатиите на словенците. Популярността на СДС продължава да расте, като тя получава 22,4 процента от гласовете на анкетираните. Според проучването е възможно партията да спечели четири места в Европарламента, докато според по-ранни анкети очакванията бяха за три. ДС задържа позициите си с 16,5 процента и две места в ЕП, докато зелената партия „Весна“ изненадващо изпреварва останалите парламентарни партии с подкрепа от 10 процента и се нарежда на трето място. „Весна“, както и „Социалдемократите“ (СД) с 8,3 на сто и „Нова Словения“ (НСи) с 5,6 на сто, получават по едно място в Европарламента според анкетата. 

Все още има време за изненади

В последната седмица преди евровота СДС, ДС, СД, „Весна“ и НСи са на път да си поделят деветте места на Словения в ЕП, но не е късно за изненади, отбелязват словенските медии. Анализът на данните показва, че извънпарламентарната партия „Ресница“ може да „открадне“ едно от местата на СДС и да изпрати свой представител в ЕП. Предстои да бъдат публикувани още проучвания на общественото мнение, така че това не са последните прогнозни резултати. 

Според журналиста от словенската национална радио-телевизия РТВ Сло Алеш Коцян е възможно обаче и СДС да спечели повече места в ЕП за сметка на управляващата ДС. Това според него може да разклати властта и да промени вътрешнополитическата обстановка в страната.

От извънпарламентарните партии най-добре се представя „Весна“.

„Резултатът ни радва и ни зарежда с оптимизъм, че хората припознаха смелостта ни за една различна политика. Но единствената анкета, която наистина има значение, са изборите, а до тях остава седмица. В момента приемаме този „междинен резултат“ като отговорност и допълнителна мотивация за работа, в която ще представим решенията и предложенията си на избирателите“, коментира водачът на листата Владимир Пребилич.

Почти 13 процента от анкетираните от „Медиана“ са отговорили, че не знаят за кого биха гласували. Това означава, че тези проценти могат да се разпределят в изборния ден към някоя от партиите-фаворити и още веднъж да променят разпределението на мандатите в новия състав на ЕП.

По-висока избирателна активност

Анкетите показват, че на изборите на 9 юни в Словения ще има по-висока избирателна активност отколкото при последните избори за ЕП преди пет години. Във вторник, сряда и четвъртък в страната ще има възможност и за предсрочно гласуване. А словенците ще гласуват и на три референдума, които се очаква да привлекат повече млади хора в избирателните секции.

През 2004 г., когато Словения за първи път провежда избори за евродепутати, са гласували 28,35 процента от населението. През 2009 г. резултатът е подобен – 28,37 процента. През 2014 г. Словения отчита най-ниска избирателна активност – 24,55 на сто, докато при последните евроизбори през 2019 г. се наблюдава малко по-голям интерес – с 28,89 на сто. Тази година анкетите прогнозират, че 39 процента от словенците ще се включат в евровота.

За какво ще се борят словенските представители в ЕП

Словенската демократична партия, част от групата на Европейската народна партия, изпраща послание с кампанията си, струваща 200 000 евро, че отворените граници и зеленият преход са стигнали твърде далеч. 

„Аз съм голям привърженик на Европейския съюз, но малко по-различен от този, в който живеем днес. Фермери, пенсионери и други тълпи от протестиращи, които ги е грижа за Европа, предупреждават, че се прекалява с идеологията за отворените граници и зеления преход“, заявява водачът на листата Романа Томц.

Кампанията на най-голямата партия в управляващата коалиция „Движение Свобода“, част от групата "Обнови Европа", е под надслов „В Европа разумно“. Приоритетите на партията са зелен преход, по-добри заплати и правата на жените. Кампанията на ДС ще струва най-много - между 200 000 и 250 000 евро.

„Единството, което показахме и продължаваме да показваме при осъждането на руския агресор и подкрепата на украинското население, трябва да покажем и в осъждането на израелския агресор и в подкрепата на палестинския народ“, заяви водачът на партийната листа Ирена Йовева. „Трябва да върнем доверието в ЕС на Западните Балкани и да ускорим политическите процеси за присъединяване на тези страни“.

Зелената партия „Весна“, която е част от Европейската зелена партия, е единствената словенска партия към момента, която е включила в кампанията си въпроса за защитата на животните.

„Всички споделяме една и съща планета. Планета, която прегрява; планета, на която сме длъжници на следващото поколение. Скоро денят на екологичния дълг за Словения отново ще настъпи, какво да направим, за да го отложим?“, коментира водачът на листата Владимир Пребилич.

Той подчерта, че кампанията на партията, струваща 50 000 евро, ще бъде съсредоточена върху правилния зелен преход, „като един от ключовите въпроси на нашата сигурност в бъдеще“.

„Нова Словения“, която ще похарчи 200 000 евро за кампания, ще се бори в ЕП за запазване на автомобилите с вътрешно горене за европейските граждани до 2035, запазване на „европейския начин на живот“, разумен зелен преход, който не обременява икономиката и по-строг подход към нелегалната миграция.

„НСи е подготвена във всеки смисъл. Приехме програма и я потвърдихме, подготвени сме кадрово и сме изпълнени с енергия да реализираме кампанията си“, коментира водачът на листата Матей Тонин.

„Социалдемократите“, принадлежащи към Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕС, поставят в центъра на кампанията си слогана „Силна Европа, силна Словения“.

Водачът на листата Матяж Немъц подчертава, че СД “носим отговорност Европа да бъде силна в солидарността си, да е сигурна и да е способна на сътрудничество и с различните, ако искаме да получим подкрепата на хората“.

#седмица #евровота #словения #партии #борят #възможно #наймного #места #новия #състав

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете