Водещите португалски партии се споразумяха председателят на парламента да бъде избиран на ротационен принцип

Водещите португалски партии се споразумяха председателят на парламента да бъде избиран на ротационен принцип

27 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Водещите португалски партии се споразумяха председателят на парламента да бъде избиран на ротационен принцип

Водещите португалски партии - спечелилите парламентаните избори този месец десноцентристи и социалистите - се споразумяха председателят на парламента да бъде избиран на ротационен принцип, след като три гласувания вчера не дадоха резултат, предаде Ройтерс.

Парламентът на Португалия е фрагментиран след изборите. Провалените гласувания за избор на председател подчертават слабостта на спечелилата изборите десноцентристка коалиция и нарастващото влияние на крайната десница, която увеличи четири пъти присъствието си в законодателния орган, отбелязва Ройтерс.

Десноцентристката коалиция Демократичен съюз спечели изборите на 10 март с малка преднина пред управляващите социалисти, но недостатъчно за работещо мнозинство. Нарасналото влияние на крайнодясната партия „Стига“ (на португалски „ШЀГА“) отразява тенденцията на засилване на позициите на антимигрантски настроените популисти в цяла Европа.

След няколко отлагания на предвиденото за днес гласуване Социалдемократическа партия (СДП), която е водещата сила в десноцентирсткия Демократичен съюз, и социалистите постигнаха колеблив компромис за редуване на председателския поста на ротационен принцип.

„Трябва да преодолеем безизходицата“, каза пред репортери депутатът от СДП Жоаким Миранда Сараменто, като обясни, че идеята е първо за председател да бъде излъчен Жозе Педро Агиар-Бранко от СДП, а след това през втората половина от 4-годишния мандат, ако правителството все още съществува, председател да бъде Франсишко Асиш от Социалистическата партия (СП).

От СП казаха, че това просто е „институционално решение“, което не прави двете партии партньори.

СДП и социалистите имат общо 156 места в 230-местния парламент, което е достатъчно, за да бъде избран председател. Гласуването се очаква в 15 ч. (17 ч. българско време).

Анализатори очакват нестабилно управление при правителството на малцинството на Демократичния съюз, който има само 80 депутати в 230-местния парламент, и е малко вероятно да успее да приема закони без „Стига“, чийто лидер Андре Вентура поиска дългосрочно споразумение в замяна на подкрепата на крайнодясната формация. Лидерът на Демократичния съюз Луиш Монтенегро обаче на няколко пъти отказа официално споразумение със „Стига“, обобщава Ройтерс.

В понеделник Вентура каза, че партията му е постигнала разбирателство с Демократичния съюз за председател на парламента да бъде избран Агиар Бранко. След като обаче няколко членове на спечелилата изборите коалиция отрекоха да има такова споразумение, нейният кандидат не успя да събере достатъчно гласове, а Вентура обвини десноцентристката коалиция, че тъпче „Стига“. Следващите два тура на гласуването вчера също не дадоха резултат, като кандидати, издигнати от социалистите и крайната десница, също не получиха необходимото мнозинство.

След обявения днес компромис Вентура каза че е станало ясно, че СДП е избрала да управлява със СП. 

#водещите #португалски #партии #спечелилите #парламентаните #избори #месец #десноцентристи #социалистите #споразумяха

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете