В Того бушуват политически страсти

В Того бушуват политически страсти

31 март 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


В Того бушуват политически страсти

Депутатите в Того одобриха нова конституция в понеделник, се казва в материал, публикува в уебсайта на телевизия „Франс 24“. Целта на конституционната реформа е смяна на президентския режим на  управление в страната с парламентарен. Освен това парламентът ще разполага с правомощието да избира президента на малката страна в Западна Африка.

Президентът ще се избира „без дебати“ от депутатите, а не от всички граждани, „за срок от шест години“, се казва в новата конституция.

Новата конституция бе одобрена по-малко от месец преди парламентарните избори в Того, насрочени за 20 април).

АФП отбелязва, че все още не е ясно дали новият конституционен текст, който бе одобрен от депутатите с 89 гласа „за“ (срещу един глас „против“ и един „въздържал се“), ще влезе в сила.

Досега продължителността на мандата на президента на Того беше пет години.

Промяната в конституцията бе предложена от група депутати, по-голямата част от които са представители на управляващата партия „Съюз за Републиката“.

Опозицията в Того, която бойкотира последните парламентарни избори през 2018 г. и която заяви, че е имало нередности при преброяването на гласовете, е слабо представена в националния парламент.

Новата конституция предвижда създаването на поста „председател на министерския съвет“, който ще разполага с „пълни правомощия и власт да ръководи правителствените дела и да бъде държан отговорен за това“.

Председателят на министерския съвет ще е „лидерът на партията или лидерът на разполагащата с мнозинство коалиция от партии след парламентарните избори. Мандатът на премиера е шест години“, се казва в новата конституция.

„Правомощията на държавния глава на практика се изземат в полза на председателя на министерския съвет, който ще стане представителят на Того във външния свят и който ще управлява страната във всекидневните дела“, заяви Чичао Чалим, председател на парламентарната комисия по конституционните въпроси.

Франс прес отбелязва, че опозицията в Того е обезпокоена от възможността Фор Гнасингбе да стане премиер и да остане на власт за неопределено време, тъй като в новия конституционен текст не се казва нищо за това дали има ограничение за броя на премиерските мандати.

Последната голяма конституционна промяна в Того датира от 1992 г., отбелязва АФП.

Франс прес припомня, че през 2019 г. депутатите в Того внесоха корекции в конституцията, за да въведат ограничение за президентските мандати, а именно – че един и същи човек може да е само два мандата президент. Не бе обаче предвидено тези конституционни правила да се прилагат назад във времето и за държавния глава Фор Гнасингбе (който е на власт от 2005 г.) остана възможността да бъде още два мандата президент. През 2005 г. той стана приемник на президентския пост на баща си, генерал Гнасингбе Еядема, който взе властта с преврат преди повече от 50 години.

Агенция Ройтерс също обръща внимание на конституционната реформа в Того. Агенцията се фокусира върху факта, че новата конституция въвежда еднократен президентски мандат от шест години. Предвид факта, че догодина в Того се планира произвеждането на президентски избори, Ройтерс прогнозира, че конституционните промени могат да дадат възможност на Фор Гнасингбе да остане с една година повече на власт, ако бъде преизбран за президент, отколкото по досегашната конституция.

„Това е поредната подготовка на конституционен преврат от един монархически режим, който държи съдбата на страната за заложник почти 60 години“, заяви опозиционната партия „Демократични сили на Републиката“ във връзка с конституционната реформа.

Ройтерс отбелязва, че през последните години в няколко африкански страни, сред които Централноафриканската република, Руанда, Конго, Кот д‘Ивоар и Гвинея, са били прокарани конституционни и други законови реформи, с които е била дадена възможност на президентите на тези страни да останат повече време на власт.

Освен това, припомня агенцията, в района на Западна и Централна Африка бяха извършени осем военни преврата през последните три години.

Полицейското насилие срещу политически демонстранти е нещо характерно за управлението на Фор Гнасингбе, както беше и по времето на баща му, отбелязва Ройтерс.

Като неочакван обрат в ситуацията Гнасингбе нареди в петък обаче новата конституция, одобрена по-рано през седмицата да бъде подложена на ново гласуване от депутатите.

Франс прес отбелязва, че конституционната реформа е провокирала бурна реакция на опозицията в Того, която я възприема като опит на президента да остане по-дълго време на власт.

„Всяко нещо може да бъде усъвършенствано и, с оглед на интереса, провокиран у народа с приемането на този текст, президентът на републиката поиска днес от председателя на Националното събрани да бъде направено повторно разглеждане на приетото законодателство“, каза по държавната телевизия в петък вечер говорителят на правителството Яуа Куйган.

Изглежда, че връщането на новия конституционен текст в парламента за повторно разглеждане от депутатите е опит от страна на президента за туширане на негативната реакция в обществото по отношение на конституционните промени.

#депутатите #того #одобриха #нова #конституция #казва #материал #публикува #уебсайта #телевизия

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете