Участниците в конференцията "Приятелите на Западните Балкани" призоваха за разширяване на ЕС

Участниците в конференцията "Приятелите на Западните Балкани" призоваха за разширяване на ЕС

19 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Участниците в конференцията "Приятелите на Западните Балкани" призоваха за разширяване на ЕС

Първата конференция на "Приятелите на Западните Балкани", която се провежда днес и утре в Любляна, събра бивши президенти и други високопоставени официални лица, които се застъпват за разширяването на ЕС към Западните Балкани, съобщи Танюг.

Присъстващите изтъкнаха множеството предизвикателства в региона, предаде словенската агенция СТА.

"Няма по-добра алтернатива за бъдещето на Западните Балкани от пълноправното членство в ЕС на всички страни в региона“, заяви Борут Пахор, бивш президент на Словения и основател на Института "Приятели на Западните Балкани“.

Страните от Западните Балкани и ЕС трябва да са готови за разширяване до 2030 г., посочи Пахор. "Бих искал да видя официалния ангажимент както на ЕС, така и на страните от Западните Балкани, че са готови да направят всичко необходимо, за да изпълнят тази цел“, добави той.

Бившите президенти на България, Австрия и Сърбия, които участваха в събитието, заявиха, че виждат бъдещето на страните от Западните Балкани в ЕС, но посочиха, че има много предизвикателства в региона и извън него.

"Мирът на Балканите няма да бъде възможен, ако продължаваме да сме свидетели на игри на великите сили, разединение и религиозно напрежение“, отбеляза бившият президент на България Росен Плевнелиев.

Той призова страните в региона да укрепят своите демократични институции. "Ако укрепите тези институции, никой няма да може да ви попречи да влезете в ЕС", каза Плевнелиев.

Регионът отдавна трябваше да стане част от ЕС, заяви Катрин Аштън, бивш върховен представител на ЕС за външната политика.

Тя обърна внимание на проблема с младите хора, които напускат региона в търсене на по-добри възможности. "Това е проблем, който трябва да решим. Трябва да осигурим по-добри условия за младите хора в региона", заяви Аштън.

Днес Европа не е толкова обединена, колкото трябва да бъде, изтъкна бившият президент на Австрия Хайнц Фишер.

"Имаме много спорове в региона, войната в Украйна, проблеми в икономиката, докато национализмът, основната пречка за обединена Европа, нараства“, посочи той.

Напрежението в Западните Балкани нараства, посочи бившият президент на Сърбия Борис Тадич, посочвайки предложената резолюция за Сребреница пред Общото събрание на ООН.

Резолюцията няма да подобри ситуацията в тази област, посочи Тадич.

Президентът на Словения Наташа Пирц Мусар трябва да приеме по-късно днес седем бивши президенти - Пахор, Фишер, Тадич, Плевнелиев, бившия председател на председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, бившия президент на Черна гора Филип Вуянович и бившия президент на Хърватия Иво Йосипович.

Тя ще приеме и двама бивши председатели на Общото събрание на ООН Волкан Бозкър от Турция и Вук Йеремич от Сърбия.

#първата #конференция #приятелите #западните #балкани #провежда #днес #утре #любляна #събра

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете