Турция предупреди Гърция да не политизира екологични въпроси

Турция предупреди Гърция да не политизира екологични въпроси

10 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция предупреди Гърция да не политизира екологични въпроси

Турция предупреди Гърция да не използва проблемите на околната среда за политическа изгода, след като Атина обяви планове за откриване на два нови морски парка в Егейско и Йонийско море, съобщи Анадолската агенция.

Турското външно министерство излезе вчера с изявление в отговор на "съобщението на гръцкото министерство на външните работи, че Гърция ще обяви два нови морски парка, единият в Егейско море, а другият в Йонийско море, по време на конференцията "Нашият океан“, която ще се проведе в Атина на 16-17 април 2024 г. Турция посъветва Гърция да не намесва неуредени въпроси между двете страни засягащи Егейско море, включително "статута на някои острови, островчета и скали, чийто суверенитет не е бил даден на Гърция с международни договори, в рамките на нейния собствен дневен ред", се казва в изявлението.

Анкара също така призова трети страни, включително Европейския съюз, "да не се превръщат в инструмент за политически мотивираните опити на Гърция по отношение на екологични програми", се добавя в изявлението.

Турското външно министерство подчерта, че международното морско право насърчава "сътрудничеството, включително по екологични въпроси, между крайбрежните държави в затворени или полузатворени морета. В този контекст Турция изрази готовността си да си сътрудничи с Гърция в Егейско море. Турция обаче също така предупреди, че няма да "приеме никакви свършени факти, които Гърция може да създаде върху географски обекти, чийто статут е спорен“.

"В това отношение повтаряме, че въпросните морски паркове няма да имат никакви правни последици в контекста на проблемите между двете страни в Егейско море“, се казва в съобщението.

#турция #предупреди #гърция #използва #проблемите #околната #среда #политическа #изгода #атина

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете