Турция отново атакува обекти в Северна Сирия след нападението на ПКК в Анкара

Турция отново атакува обекти в Северна Сирия след нападението на ПКК в Анкара

преди 2 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция отново атакува обекти в Северна Сирия след нападението на ПКК в Анкара

Турските военни сили отново атакуваха обекти в Северна Сирия няколко дни след нападението на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Анкара, съобщи ДПА.

Турското министерство на отбраната съобщи в профила си в „Екс“, че Турция е бомбардирала позиции на кюрдската милиция „Сили за защита на народа“ (СЗН), като е „елиминирала 15 терористи“ 

Атаката идва след нападението на ПКК, насочено към сгради на турската национална авиокосмическа компания "ТУСАШ" в Анкара. При атаката бяха убити петима души, а 22 бяха ранени. ПКК пое отговорност за нападението.

Анкара обвинява кюрдската милиция „Сили за защита на народа“ (СЗН) и нейното политическо крило „Демократичен съюз“ (PYD) във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се определя като терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз. 

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи днес, че от сряда най-малко 17 цивилни са били убити, а 60 други са били ранени при турски атаки в Северна Сирия. 

Цялата информация не може да бъде проверена по независим начин, отбелязва ДПА.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, Еврепейския съюз и САЩ. 

Според Международната кризисна група от 2019 г. насам конфликтът се е изместил от Турция към Северен Ирак и Северна Сирия, тъй като турските военни продължават да отблъскват бойците на ПКК. 

Турция окупира в Северна Сирия гранични райони в резултат на няколко военни операции и си сътрудничи с бунтовнически групи.

В конфликта вече са загинали десетки хиляди души. Мирният процес се провали през 2015 г. Спекулациите за ново сближаване между турското правителство и ПКК се появиха малко преди нападението в Анкара.

#турските #военни #сили #отново #атакуваха #обекти #северна #сирия #дни #нападението

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете