Албанският премиер се срещна в Ню Йорк с албанците, които живеят в Америка

Албанският премиер се срещна в Ню Йорк с албанците, които живеят в Америка

преди 3 часа · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Албанският премиер се срещна в Ню Йорк с албанците, които живеят в Америка

Албанският премиер Еди Рама се срещна в Ню Йорк с албанците, които живеят в Америка, съобщиха албанските медии. 

Срещата на Рама с албанците в Ню Йорк е част от поредицата срещи на албанския премиер с албанската диаспора, каквито той проведе по-рано в Гърция и Италия – двете страни с най-много албански мигранти. На 3 ноември Рама ще проведе още една среща с албанците в Гърция, този път срещата ще бъде в Солун.

По време на речта си Рама, цитиран от Евронюз Албания, се фокусира върху съдебната реформа в страната, като подчерта, че за първи път в историята албанците имат правосъдие, което не се влияе от политиката. Той допълни, че сега всеки индивид е равен пред закона, ако го наруши, независимо от политическата власт.

Той каза, че съдебната реформа е била извършена от управляващата Социалистическа партия на Албания, на която той е лидер, но спомена и подкрепата от страна на американските и европейските съюзници, благодарение на които тя е била гласувана и от онези, които са се противопоставяли на нейното осъществяване.

Рама допълни, че днес Албания има правосъдие, което не се контролира от управляващата партия.

По време на срещата си с албанската диаспора в Америка Рама беше попитан кога би могло да има директни полети между Америка и Албания. Албанският премиер каза в отговор, че в момента се водят преговори с американската компания „Делта“ (Delta) за извършването на полети между Тирана и Ню Йорк, но не посочи кога е възможно да бъде постигнато споразумение по този въпрос.

В социалните мрежи албанският премиер сподели част от речта си, като изрази най-дълбоки благодарности към всички участващи на срещата в Ню Йорк за тяхното братско гостоприемство.

В споделеното от Рама послание той подчерта, че напредъкът, който Албания е постигнала към членство в Европейския съюз, все още е в опасност. Той призова албанците от Америка да се обединят и да допринесат чрез своя вот, за да тласнат страната напред "по този последен километър за присъединяването ѝ към Европейския съюз".

Като даде пример с това, че албанците от историческата албанска диаспора в Америка са помагали на другите албанци и преди, Рама каза още, че албанците от диаспората днес трябва да станат гаранти с участието си на изборите Албания да не се връща повече назад.

По време на срещата на Рама с албанците в Америка имаше също протест и сблъсъци. Група присъстващи започнаха да подсвиркват и да викат "крадец", по посока на албанския премиер, докато той говореше за успехите на съдебната реформа, информира Евронюз Албания. По време на извеждането им със сила те влязоха в сблъсък с привърженици на Рама.

Протестиращите изразиха своята загриженост относно политическата ситуация в Албания и поискаха отговорност от правителството за различни въпроси, включително корупцията.

Протестът се проведе не само в залата, но и пред мястото, където се провеждаше срещата на албанския премиер с диаспората. С транспаранти и знамена на опозиционната Демократическа партия на Албания, но и американски флагове, протестиращите подчертаха значението на гласа на диаспората в политическите процеси в Албания и поискаха по-голям ангажимент от страна на албанското правителство за разглеждане на проблемите, които албанците от диаспората имат.

Албанците, които живеят извън Албания, ще могат да гласуват за първи път на парламентарните избори, които предстоят в страната през 2025 г. Вотът в чужбина беше включен в измененията и допълненията към Изборния кодекс на Албания през юли тази година.

#албанският #премиер #еди #рама #срещна #йорк #албанците #живеят #америка #съобщиха

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете