Турска хуманитарна организация представи два кораба, които ще превозват помощи директно до Газа

Турска хуманитарна организация представи два кораба, които ще превозват помощи директно до Газа

28 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турска хуманитарна организация представи два кораба, които ще превозват помощи директно до Газа

Турската фондация за хуманитарна помощ (IHH) представи днес два нови плавателни съда, предназначени да транспортират помощи директно до Газа, където палестинците са изправени пред глад близо шест месеца след началото на опустошителната военна кампания на Израел, съобщава Ройтерс.

Турция, която критикува Израел за офанзивата в гъсто населената Газа и призова за незабавно спиране на огъня, изпрати десетки хиляди тонове хуманитарна помощ там от началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври миналата година и възнамерява да увеличи помощта по време на настоящия свещен за мюсюлманите месец Рамазан.

Председателят на IHH Бюлент Йълдъръм инспектира новите кораби, купени за хуманитарен проект за Газа, наречен "Международна флотилия на свободата", в пристанището на Истанбул и заяви, че единият от корабите - "Анадолу", има капацитет от 5500 тона. 

"Анадолу" предстои да бъде натоварен с помощи, докато другият плавателен съд ще превозва персонал, включително лекари. Засега не е известно кога корабите ще тръгнат към Газа и как ще доставят помощта, след като пристигнат там. Турция досега е изпращала помощи за Газа през съседен Египет.

През 2010 г. IHH изпрати плавателен съд за Газа в опит да пробие израелската блокада, но той беше прехванат от израелската армия, която извърши смъртоносен рейд на борда, предизвикал дипломатическа криза между двете страни.

Неотдавна хуманитарни агенции заявиха, че само една пета от необходимите доставки влизат в Газа, тъй като Израел продължава с въздушната и сухопътна офанзива. Те казват, че доставките със спускане от въздуха или по море директно до брега на Газа не могат да заместят увеличените доставки, идващи по суша през Израел или Египет.

Израел твърди, че не поставя ограничения за количествата хуманитарна помощ, влизаща в Газа, и обвинява агенциите на ООН за проблемите с достигането на помощта до цивилните в анклава. Хуманитарните организации от своя страна хвърлят вината върху блокадата на Израел и бюрокрацията.

При инцидента през 2010 г. деветима пропалестински активисти на борда на кораба с хуманитарна помощ "Мави Мармара" бяха убити, а десети почина през 2014 г. след години в кома.

Турско-израелските отношения са традиционно трудни заради спорове във връзка с израелско-палестинския конфликт, отбелязва агенцията.

#турската #фондация #хуманитарна #помощ #ihh #представи #днес #два #нови #плавателни

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете