Срещата с турския президент донесе положителни резултати, заяви в интервю гръцкият премиер

Срещата с турския президент донесе положителни резултати, заяви в интервю гръцкият премиер

20 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Срещата с турския президент донесе положителни резултати, заяви в интервю гръцкият премиер

Посещението в Анкара и срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган този месец бяха успешни, тъй като бяха предприети положителни стъпки, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю, публикувано днес, съобщава АНА-МПА.

Говорейки за в. "Македония", Мицотакис заяви: "Пътуването до Анкара и срещата с президента Ердоган постигнаха целите си". "Бяха направени положителни стъпки в трите посоки на процеса на сближаване", добави той, визирайки политическия диалог, позитивния дневен ред и мерките за изграждане на доверие.

Отношенията между Гърция и Турция, които имат разногласия по редица въпроси, се затоплиха значително през последната година след продължително напрежение между двете страни. Посещението в Анкара на Мицотакис на 13 май бе реализирано, след като през декември 2023 г. Ердоган посети Гърция.

Попитан да коментира речта на албанския премиер Еди Рама пред албанската диаспора в атинския квартал Галаци миналата неделя, гръцкият премиер отговори: "Правителството нямаше причина да я забрани. Просто защото Гръцката република няма защо да се страхува от подобно събитие".

Посещението на Еди Рама в Гърция на 12 май беше остро критикувано от гръцката опозиция и определено като "ненужно" от Мицотакис, тъй като съвпадна с първата годишнина от ареста на Фреди Белери - етнически грък, който бе избран за кмет на албанската община Химара, но не можа да встъпи в длъжност, тъй като два дена преди вота бе задържан по обвинение в корупция. Арестът на Белери предизвика напрежение в отношенията между Гърция и Албания. Атина предупреди, че делото може да повлияе негативно на процеса по присъединяване на Албания към ЕС.

Що се отнася до новата президентка на Република Северна Македония, която нарича страната само "Македония", Мицотакис заяви, че "тя не просто наруши Преспанското споразумение, но и конституционния характер на страната си". Той добави, че присъединяването на страната към Европейския съюз "зависи от искреното спазване на споразуменията".

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.

Що се отнася до европейските избори на 9 юни, гръцкият премиер каза, че те са ключови за Гърция по отношение на националното представителство в Европейския парламент, но са ключови и за Европа. Той подчерта, че въздържането от участие във вота и инерцията са не само враг за неговата консервативна партия Нова демокрация, "но враг и на самата демокрация".

#посещението #анкара #срещата #турския #президент #реджеп #тайип #ердоган #месец #успешни

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете