Среща на свързания с България бизнес в Република Северна Македония организира посолството на страната ни в Скопие

Среща на свързания с България бизнес в Република Северна Македония организира посолството на страната ни в Скопие

29 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Среща на свързания с България бизнес в Република Северна Македония организира посолството на страната ни в Скопие

Поредна среща, на свързания с България бизнес в Република Северна Македония организира посолството на България в Скопие. 

Посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов посочи, че в последните години стокообменът между двете държави бележи ръст, като през 2022 г. той е надхвърлил 1 милиард евро, през 2023 г. вече е милиард и 200 милиона евро, а очакванията са през тази година също да отбележи ръст.

"Това означава, че бизнесът вижда възможност и потенциал за развитие. Расте и износът от Република Северна Македония към България, което показва, че и бизнесът тук има интерес към българския пазар. Ние няма да променим географията и нашите граждани ще продължат да бъдат близки и да посещават двете държави, а ние работим за тяхното благоденствие. От друга страна строителството на железопътната връзка върви с леко закъснение, както и бързият път, който беше обещаван до границата, а  инфраструктурата е ключова. Абсурдно е в 21 в. да нямаме железопътна връзка помежду си, за ГКПП „Клепало”, който да свърже общините Берово и Струмяни говорим от 20 години. Но независимо какви са политическите отношения между нашите две държави, основния субект на тези отношения са хората. А те трябва да живеят добре. Ние сме тук, за да улесним този процес, във всичките му аспекти. Затова вярвам, че занапред ще продължим да работим така, че гражданите на двете държави да се чувстват по-сигурни и по-просперитетни”, каза посланик Ангелов. Той  благодари на Македонско-българската стопанска камара за усилията, за които изрази убеденост, че ще продължат да бъдат активни, а в разработената от камарата "Бяла книга” са показани потенциалните възможности за развитие на бизнеса между двете държави.

"От името на бизнес сектора благодаря за подкрепата за икономическото развитие между двете държави. Благодаря, че свързвате бизнеса между двете държави, че помагате да откриваме нещата, които ни събират, а не онези,  които ни разделят”, посочи председателят на Македонско-българската стопанска камара Биляна Митева, която от името на членовете на камарата връчи като подарък икони на посланик Ангелов, на ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Северна Македония Красимир Драгнев и на втория секретар в посолството на България Рени Иванова,  като признание за съдействието, което камарата и нейните членове са получили от тях. 

#поредна #среща #свързания #българия #бизнес #република #северна #македония #организира #посолството

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете