Сръбският президент ще участва в заседанието на ООН, на което ще се разгледа резолюцията за Сребреница

Сръбският президент ще участва в заседанието на ООН, на което ще се разгледа резолюцията за Сребреница

20 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сръбският президент ще участва в заседанието на ООН, на което ще се разгледа резолюцията за Сребреница

Сръбският президент Александър Вучич обяви днес, че утре заминава за Ню Йорк, където ще бъде разгледана резолюцията за геноцида в Сребреница, и ще се бори против приемането ѝ, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

През април в ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Босненските сърби, Сърбия и нейните съюзнически страни в ООН не признават геноцида и са против приемането на резолюцията. 

Сръбският президент ще присъства на заседанието на Общото събрание на ООН на 23 май, на което ще се разгледа и окончателният текст на резолюцията за геноцида в Сребреница.

„Казах на хората в делегацията – ако не сте готови да се борите, не идвайте, ако сте готови – елате. Утре ще се срещна с представители на сърбите в региона в храма Свети Сава (в Белград). Гарантирам ви, че ще се борим. Знам колко голяма е силата, която ни заплашва, знам колко са големи и силни, но единственото, в което съм уверен, е, че ще дадем всичко от себе си и ще окажем по-голяма съпротива, отколкото очакват“, заяви Вучич пред сръбската телевизия Пинк.

По думите му на заседанието в Ню Йорк ще стане ясно кой е приятел на Сърбия и кой само партньор.

„Всички, които не гласуват „за“ или се въздържат от гласуване, са ни приятели, с останалите ще имаме коректни отношения“, отбеляза Вучич и допълни, че няма да бъде щастлив какъвто и да е резултатът от гласуването, но ще бъде горд с борбата на Сърбия.

Последните промени в текста на резолюцията бяха предложени от Черна гора, която първоначално заяви, че ще гласува „против“. Промените включват присъствието на израза "индивидуална вина" вместо "вината не е колективна". Черна гора каза, че ще гласува „за“ приемането на резолюцията, а сръбският президент определи действията ѝ като „мръсна игра“.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. 

#сръбският #президент #александър #вучич #обяви #днес #утре #заминава #йорк #разгледана

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете