Сръбският президент Александър Вучич разговаря в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей

Сръбският президент Александър Вучич разговаря в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей

преди 8 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сръбският президент Александър Вучич разговаря в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес в Брюксел с европейския комисар по разширяването Оливер Вархей, съобщи Танюг.   

"Добър и открит разговор с искрения приятел на Сърбия комисар Вархей за напредъка на страната ни в процеса на преговори за присъединяване към ЕС, изпълнението на Програмата за реформи и изпълнението на Европейския план за растеж на Западните Балкани", написа президентът на Сърбия Александър Вучич в Инстаграм след срещата с еврокомисаря по политиката на съседство и разширяване Оливер Вархей.

В публикацията си в социалната мрежа Инстаграм Вучич посочи, че е използвал възможността да информира еврокомисаря за "тревожната ситуация в Косово" и да поиска "по-активно ангажиране на европейските институции в защитата на правата на сръбски народ“.

"Благодарих на комисар Вархей за личния му ангажимент и принос към европейския път на Сърбия по време на неговия мандат като комисар по разширяването и му пожелах успех в новия ресор, за който беше предложен, в следващия състав на Европейската комисия", заяви Вучич. 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен организира днес работен обяд, на който ще се срещнат лидерите на Западните Балкани. Основната тема на тази среща е Дневният ред за растеж, като освен това ще бъдат обсъдени и необходимите реформи по пътя към единен европейски пазар, който включва и единен балкански пазар.

Говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро съобщи, че Урсула фон дер Лайен организира работен обяд с лидерите на Западните Балкани, за да направи преглед на отношенията и сътрудничеството между ЕС и тези страни в контекста на Плана за растеж на Западните Балкани. Освен президента на Сърбия в работния обяд ще участват министър-председателите на Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Косово.

#президентът #сърбия #александър #вучич #срещна #днес #брюксел #европейския #комисар #разширяването

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете