Джими Картър получава отличието "Холбрук" от Фондацията "Дейтънска награда за мир"

Джими Картър получава отличието "Холбрук" от Фондацията "Дейтънска награда за мир"

преди 8 часа · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Джими Картър получава отличието "Холбрук" от Фондацията "Дейтънска награда за мир"

Бившият президент на САЩ Джими Картър, който навършва след по-малко от две седмици 100-годишна възраст, получава награда за цялостен принос от Фондацията "Дейтънска награда за мир", предаде Асошиейтед прес.

Организацията, чието седалище е в Охайо, обяви днес, че Картър е тазгодишният лауреат на "Наградата за особени постижения на името на посланик Ричард Холбрук". През 2002 г. Картър беше удостоен и с Нобеловата награда за мир за правозащитната си дейност и посредническата си роля в уреждането на споразуменията от Кемп Дейвид между Египет и Израел.

Бившият президент, който на 1 октомври ще навърши 100 години, е настанен в хоспис в Плейнс, Джорджия. Внукът му Джейсън Картър ще получи наградата от негово име на церемония през ноември, на която някогашният стопанин на Белия дом ще бъде почетен за заслугите си към мира и авторството си на над 30 книги - заслуги, които Фондацията определи като "силата на писменото слово да гради мир, социална справедливост и разбирателство по света".

"През последните 17 години едно от неизменните изисквания за получаване на "Наградата за особени постижения на името на посланик Ричард Холбрук" беше да се гарантира, че удостоеният ще дойде лично в Дейтън, Охайо, за церемония по връчването ѝ", каза Никълъс Рейнс, изпълнителен директор на Фондацията. "Тази година решихме да направим изключение и да я връчим задочно на президента Джими Картър", допълни той.

Джейсън Картър каза, че два от "най-трайните интереси на неговия дядо през годините са били отдадеността му на литературата и почти непрестанната работа за мирно решаване на конфликти".

"Радостен съм от факта, че Фондацията "Дейтънска награда за мир" избра да почете именно моя дядо с "Наградата за особени постижения на името на посланик Ричард Холбрук" заради дейността, на която е посветил целия си живот, да обедини двете си страсти - литературата и мира", добави Джейсън Картър.

 

 

 

 

 

#бившият #президент #сащ #джими #картър #навършва #помалко #седмици #100годишна #възраст

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете