Сръбска листа няма да участва в референдума за отстраняване от длъжност на албанските кметове в четири общини в Северно Косово на 21 април

Сръбска листа няма да участва в референдума за отстраняване от длъжност на албанските кметове в четири общини в Северно Косово на 21 април

8 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Сръбска листа няма да участва в референдума за отстраняване от длъжност на албанските кметове в четири общини в Северно Косово на 21 април

Най-голямата партия на сърбите в Косово „Сръбска листа“ съобщи, че няма да участва в референдума за отстраняване на албанските кметове от длъжност в четири общини в Северно Косово, който ще се проведе на 21 април, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа.

„Позицията на „Сръбска листа“ е да не участва в референдума, свикан от (премиера на Косово) Албин Курти, защото той направи всичко така, че той (референдумът) да се провали“, каза на пресконференция в Северна Митровица вчера новият председател на „Сръбска листа“ Златан Елек.

На 21 април жителите на общините Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица, населени предимно със сърби, ще гласуват „за“ или „против“ отстраняването от длъжност на кметовете етническите албанци и ако бъде гласувано тяхното освобождаване, ще бъдат организирани нови местни избори.

До изборите се стигна, след като на местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в четирите общини, в които са мнозинство, бойкотираха вота и избирателната активност бе 3,5 на сто. В резултат на това за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина. 

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.

Според Златан Елек за референдума на 21 април са заложени „неосъществими процедури“ и списъците с гласоподаватели „не отразяват реалното състояние на терен“. Елек допълни, че броят на албанците в тях е „завишен“.

„За два месеца във всички (четири) общини броят на гласоподавателите се е увеличил по непропорционален начин, с 433 процента“, каза Елек. Той обаче не представи доказателство за тези свои твърдения, отбелязва Радио Свободна Европа.

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово реши референдумът да се проведе на 21 април, след като прие петиции от страна на косовските сърби с искане за отстраняването на албанските кметове от длъжност.

Петициите бяха подписани и от представителите на „Сръбска листа“, отбелязва медията.

Подписите бяха събрани през януари в съответствие с административна инструкция на косовското правителство. 

Съгласно инструкцията за отстраняване на кмет от длъжността са нужни 50 процента плюс един гласове от имащите право на глас.

Резултатът се изпраща след това на косовския президент Вьоса Османи, която да обяви предсрочни избори в срок от 30 до 45 дни.

Радио Свободна Европа припомня, че „Сръбска листа“ е била инициатор на напускането на косовските институции от страна на сърбите през ноември 2022 г., а по-късно призова за бойкотирането на изборите на 23 април 2023 г.

В средата на октомври миналата година обаче партията изрази готовност за участие в нови избори в общините на север, без да поставя условия за участието си, както е правила по-рано, допълва медията.

Вследствие на вчерашното решение на „Сръбска листа“ да не участва в референдума на 21 април, днес четирима представители на партията, по един за всяка северна община, подадоха оставките си от общинските избирателни комисии за референдума, съобщи вестник „Коха диторе“.

Посолството на САЩ в Прищина изрази съжаление, че „Сръбска листа“ ще бойкотира референдума за отстраняване на албанските кметове в четирите общини в Северно Косово.

„Съжаляваме за съобщението на „Сръбска листа“, че ще се оттеглят от участие във вота за отстраняване от длъжност на кметовете на северните общини. Очакваме правителството на Косово да бъде чувствително към тревогите на своите граждани в северната част на Косово през целия този процес. Съединените щати и нашите партньори ще продължат да следят отблизо този процес“, се казва в отговор на американското посолство до „Коха диторе“.

#найголямата #партия #сърбите #косово #сръбска #листа #съобщи #участва #референдума #отстраняване

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете