Справка за Хърватия за евроизборите

Справка за Хърватия за евроизборите

9 май 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Справка за Хърватия за евроизборите

В периода 6-9 юни 2024 г. в страните членки на ЕС ще бъдат проведени избори за Европейски парламент - първите след излизането на Великобритания от съюза.

БТА представя справка за Хърватия:

Територия: 56 594 km²

Население: 3 850 894 (2023 г.)   

БВП на глава от населението: 25 800 EUR (Eurostat 2022 г.) 

Дата на изборите: 9 юни 2024 г.

Право на глас имат: 1. хърватските граждани, пребиваващи в или извън Хърватия, които са навършили 18 години към деня на изборите; 2. хърватските евродепутати могат да бъдат избирани и от граждани на друга държава членка на ЕС, които законно пребивават в Хърватия. Условието е те да се регистрират в хърватския регистър на избирателите до 9 май т.г. Според наличните данни на европейските избори през 2019 г. в Хърватия е имало 13 такива гласоподаватели, докато почти 10 300 хърватски граждани са се регистрирали да гласуват за кандидатите на държавата членка на ЕС, в която живеят. 

Минимална възраст за гласуване (кой може да гласува): навършилите 18 години към деня на изборите.

Задължително ли е гласуването: не е задължително.

Как и къде може да се гласува: Депутатите в Европейския парламент се избират чрез пропорционално и преференциално гласуване. Избирателят огражда поредния номер пред името на кандидатската листа в бюлетината и има право да даде преференциален глас за отделен кандидат, ограждайки и поредния номер пред неговото име и фамилия. Преференциалните гласове за отделни кандидати се зачитат, ако отделен кандидат има най-малко 10% от гласовете, спечелени от кандидатската листа. Избирателите могат да гласуват само веднъж и само за една кандидатска листа. 

Територията на Република Хърватия, включително избирателните секции извън страната – в дипломатическите представителства, образуват една избирателна единица. Регистрираните избиратели могат да гласуват в 6651 избирателни секции, публикувани на сайта на Държавната избирателна комисия (DIP). За изборите през 2024 г. са открити около двеста секции повече в сравнение с 2019 г. 

Минимална възраст за кандидатиране за евродепутат: 18 години. Освен това на кандидатските листи представителството на единия пол не трябва да е по-малко от 40 на сто, т.е. от 12 кандидати в Хърватия най-малко пет трябва да са жени или мъже.

Брой евродепутати до момента: 12

Брой евродепутати в новия състав на ЕП (след изборите): 12

Разпределение на местата в ЕП в момента: От 12 депутати от Република Хърватия, избрани на изборите за Европейски парламент през 2019 г., 10 депутати са в четири европейски политически семейства: 4 членове на Хърватската демократична общност (ХДО) са в групата на Европейската народна партия (християндемократи) – ЕНП; 4 членове на Социалдемократическата партия (СДП) са в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите; един член на партията Демократичен парламент на Истрия e в групата "Обнови Европа"; един член на партията Хърватски суверенисти е в групата "Европейски консерватори и реформисти" (ЕКР), а двама депутати са независими.

Кандидатската листа трябва да спечели най-малко 5% от гласовете, за да участва в разпределението на местата в Европейския парламент. На практика в Хърватия всяка листа трябва да получи поне 8,33% от гласовете, за да си осигури едно място в Европейския парламент.

Партии, които ще се явят на евроизборите, и към кое семейство принадлежат: В изборите ще участват 23 партии и две листи на независими кандидати. Общият брой на кандидатите е 300, от които 139 жени и 161 мъже. Самостоятелно ще участват 19 партии, а четири са коалициите от политически партии. Хърватската демократична общност е в семейството на Европейската народна партия (християндемократи) – ЕНП; Социалдемократическата партия принадлежи към семейството на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Към кое семейство ще се включат избраните депутати от политическите коалиции и от по-малките партии най-вероятно ще стане известно след обявяване на резултатите от изборите.  

Кандидати водачи на по-важните партийни листи: Андрей Пленкович (ХДО); Биляна Борзан (коалиционна листа на СДП); Иван Пенава (Отечествено движение); Божо Петров (коалиционна листа Мост); Валтер Флего (коалиционна листа Демократичен парламент на Истрия); Мислав Колакушич (Право и справедливост); Гордан Босанац (политическата платформа Можем!); Лука Кралевич (Република); Дамир Гашпарович (Движение за модерна Хърватия) и др.  

Кога ще започне публикуването на резултатите: Късно вечерта на 9 юни и на 10 юни 2024 г.

 

#периода #2024 #страните #членки #бъдат #проведени #избори #европейски #парламент #първите

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете