Ситуацията в Украйна е огромен проблем за страните от НАТО, според гръцкия външен министър

Ситуацията в Украйна е огромен проблем за страните от НАТО, според гръцкия външен министър

4 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ситуацията в Украйна е огромен проблем за страните от НАТО, според гръцкия външен министър

Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба в кулоарите на срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел по повод 75-ата годишнина от създаването на Алианса, съобщи агенция АНА-МПА.

Ситуацията в Украйна е огромен проблем за страните от НАТО, е заявил гръцкият първи дипломат, цитиран в съобщение на министерството на външните работи, предаде ТАСС. Герапетритис е отбелязал, че 75-ата годишнина от основаването на НАТО се чества в момент, когато продължават военните действия, създаващи значителна нестабилност на световната арена. 

"По-специално въпросът за Украйна е огромен проблем, който трябва да бъде решен незабавно. Всички държави членки трябва да преценят способността си да окажат помощ на Украйна, особено на сегашния етап, когато се наблюдава тенденция към засилване на руската агресия", е заявил гръцкият външен министър.

На срещата с Дмитро Кулеба вчера двамата са обсъдили наличните възможности за предоставяне на съществена, полезна и ефективна помощ на Украйна.

„Изключително важно е да се окаже подкрепа на Украйна, тъй като в този момент на карта са поставени основните ценности, на които се основава не само НАТО, но и глобалната архитектура за сигурност - точното прилагане на международното право, вярата в зачитането на суверенитета и териториалната цялост и борбата срещу всякакви ревизионистични тенденции“, е посочил Герапетритис, цитиран в прессъобщението.

В кулоарите на срещата в Брюксел гръцкият външен министър се срещна вчера и с турския си колега Хакан Фидан, съобщава АНА-МПА. Според дипломатически източници, цитирани от агенцията, двамата са обсъдили регионални и международни въпроси, пътната карта за двустранно сътрудничество и подготовката за предстоящото посещение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара през май.

#министърът #външните #работи #гърция #йоргос #герапетритис #срещна #украинския #колега #дмитро

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете