Симфониетата в Шумен ще изнесе за почитателите на класическата музика два концерта през тази седмица

Симфониетата в Шумен ще изнесе за почитателите на класическата музика два концерта през тази седмица

26 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Симфониетата в Шумен ще изнесе за почитателите на класическата музика два концерта през тази седмица

Оркестрантите от Симфониета - Шумен ще изнесат за почитателите на класическата музика концерти на 28 и 30 март в залата “Проф. Венета Вичева”, съобщиха от симфоничния оркестър в града. 

Първият концерт “Пресечни точки” преплита културните нишки на Шумен, Германия и Турция и среща на сцената диригента Несрин Байрамогуларъ и пианиста Станислав Димитров. Двамата музиканти са родени в Шумен, получават образование в Германия, но след това поемат по различни пътища, за да се срещнат отново в Шумен на сцената на залата “Проф. Венета Вичева”. „Кръстопътят резонира и в концертната програма, която включва композиции от епохата на Романтизма. Публиката може да очаква симфоничната поема на Вагнер „Зигфрид идилия“, виртуозния Концерт за пиано и оркестър № 1 от Ференц Лист и напевността на 5-та симфония от Шуберт“, отбелязват от симфоничния оркестър в града. 

Оттам уточняват, че второто музикално събитие ще пренесе публиката в сърцето на Европа. “Класика в събота вечер” ще ни отведе във Виена, където пианистът Джулиан Шлосер усъвършенства майсторството си. Програмата на концерта обединява творби от класиците Моцарт и Бетовен. Селекцията включва и увертюрата към операта „Театралният директор“ на Моцарт и вълнуващото „Allegro“ от неговия Концерт за пиано и оркестър № 9. Кулминацията на концерта ще е изпълнението на величествения 5-ти концерт за пиано на Бетовен, известен още като „Императорски“, тъй като първоначално е бил посветен на Наполеон Бонапарт. Вечерта ще ръководи диригентът Иван Илиев, който придобива образование в САЩ, а през последните години работи като артистичен директор и диригент в Крайова, Румъния“, допълват от Симфониетата в Шумен. 

#оркестрантите #симфониета #шумен #изнесат #почитателите #класическата #музика #концерти #залата #проф

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете