Силен вятър събори дървета, счупи билбордове и спря влакове в Румъния; хиляди хора са без ток

Силен вятър събори дървета, счупи билбордове и спря влакове в Румъния; хиляди хора са без ток

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Силен вятър събори дървета, счупи билбордове и спря влакове в Румъния; хиляди хора са без ток

Оранжев код за силен вятър е в сила за 19 окръга на Румъния. Предупреждението за опасно време важи и за Букурещ, където до момента е имало и най-много спешни повиквания.

Мощните пориви събориха 31 дървета и 4 стълба, счупиха билбордове и нанесоха щети на 16 автомобила в румънската столица, информират от Департамента за извънредни ситуации. Вятърът носи и облаци сахарски прах, който днес преминава над Румъния.

Маневрите в черноморските пристанища са преустановени.

Влаковете между Валя Кълугъряска и Плоещ временно спряха, след като дърво падна върху железопътната линия. Огнеборци работят и по гасенето на пожар сред растителност, възникнал в близост до релсите, съобщава Диджи24.

“По ниските места скоростта на вятъра е между 55 и 80 км/ч. Във високите части на планините очакваме да надвиши 90-110 км/ч. Възможно е вятърът да стане ураганен и на места да има бури”, съобщават от Националната метеорологична администрация.

Заради лошото време в окръг Прахова 5000 души останаха без ток. Усложнена е обстановката в Плоещ, където няколко дървета паднаха на пътя или върху електрически кабели. Аварии има и в седем населени места в окръг Харгита. В окръг Вранча 13 218 абонати нямат ток.

В Хунедоара вятърът отнесе покрив, а няколко дървета паднаха върху кола. 

В някои райони на страната температурите се понижиха с до 13 градуса спрямо вчерашните на места рекордни стойности. 

“Летището “Хенри Коанда” работи нормално и към момента няма данни за отменени или закъснели полети заради силния вятър”, съобщи за БТА говорителят на Националната компания за летища в Букурещ (CNAB) Валетнин Йордаке

#оранжев #код #силен #вятър #сила #окръга #румъния #предупреждението #опасно #време

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете