С тържествен концерт София отбелязва 20 години от членството на България в НАТО

С тържествен концерт София отбелязва 20 години от членството на България в НАТО

29 март 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


С тържествен концерт София отбелязва 20 години от членството на България в НАТО

С тържествен концерт София отбелязва 20 години от членството на България в НАТО. Преди началото му прозвучаха химните на България и на Организацията на Северноатлантическия договор и бяха издигнати знамената им.

На днешния ден през 2004 г. България стана пълноправен член на семейство от демократични, свободни и сигурни държави, заяви премиерът в оставка Николай Денков преди началото на концерта. Там, където е най-естественото ни място като народ, който има богата и дълга история, добави той.

По думите му като държава имаме задължение да изградим собствените си сили за отбрана и сигурност. Без сътрудничеството с партньорите ни в НАТО трудно бихме могли да мислим за мир, национална устойчивост и просперитет, предвид съвременните заплахи и предизвикателства, каза премиерът. Алиансът е и семейство на споделените ценности, заяви Денков.

Свободата и мирът са висши ценности на демокрацията. Днес празнуваме именно това – нашето право свободна и мирна България да избира съюзите, в които ще участва. Същото право имат и Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова и всяка друга европейска демокрация, каза Николай Денков.

Днес повече от всякога ние ще отстояваме принадлежността ни в НАТО, каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. Тази принадлежност е към общност на демократични принципи и ценности. Да си член в НАТО означава отговорност. Отговорност за колективната сигурност на евроатлантическия регион. Да си член в НАТО е суверенен избор и вдъхновение, заяви Габриел.

Мирът, стабилността и сигурността не са даденост и има нужда да ги отстояваме всеки ден. Мотото "НАТО: защото сме по-силни заедно" имаме благодарение на младите хора в България. Нека всички покажем, че членството в НАТО е непреходна ценност, която можем да предаваме от поколение на поколение, каза още Мария Габриел.

Благодаря ви, че се събрахме, за да кажем, че сме горди, защото вече 20 години "ние сме НАТО" и сме част от най-мощния военнополитически съюз в света, обърна се към присъстващите министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев. НАТО продължава да се разширява и вече гарантира сигурността на над 1 млрд. души на 32 страни членки, които са обединени от едни и същи ценности – свобода, демокрация, върховенство на закона, каза той.

НАТО е по-силна от всякога, защото се готви да съхрани именно тези ценности и да защити всеки сантиметър от своята територия. Заедно с нашите съюзници сме единни в подкрепата си за свободата на Украйна. Единството на алианса е ключова предпоставка за бъдещето и просперитета на нашите държави. Сигурността ни не е даденост, тя изисква постоянни инвестиции на сили и средства. България никога не е седяла по-достойно на съюзническата карта, каза още Тодор Тагарев.

Концертът „20 години България в НАТО“, организиран от МО и МВнР, е на пл. „Княз Александър I“. В него участват Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE).

Днес се навършват 20 години от връчването (2004 г.) във Вашингтон, САЩ, от министър-председателя Симеон Сакскобургготски на ратификационния документ за присъединяване на България към НАТО, на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, който го приема от името на САЩ - страната депозитар на договора. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 г. и същия ден е публикуван в "Държавен вестник", показва информация на отдел "Справочна" на БТА. На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално се присъединява към алианса.

В одобрената от Министерския съвет "Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО" са предвидени голям брой и разнообразни събития - конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия "Георги Стойков Раковски" организира международната конференция "20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България.".

#тържествен #концерт #софия #отбелязва #години #членството #българия #нато #началото #прозвучаха

Още новини

Още новини от България, които може да четете