Румънският вътрешен министър посети Виена и получи поредно "не" за сухопътен Шенген от австрийския си колега

Румънският вътрешен министър посети Виена и получи поредно "не" за сухопътен Шенген от австрийския си колега

2 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Румънският вътрешен министър посети Виена и получи поредно "не" за сухопътен Шенген от австрийския си колега

Би било погрешно да се определи конкретна дата за присъединяване на Румъния към Шенген по суша, заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер. Днес той даде съвместна пресконференция със своя румънски колега Каталин Предою на летището във Виена. 

Събитието бе излъчвано на живо на официалната страница на Министерството на вътрешните работи на Румъния в социалната мрежа Фейсбук и е по повод влизането на страната в Шенгенското пространство по въздух и вода. “Първа визита от въздушен Шенген”, написа в заглавие Диджи24.

“Няма какво да упрекваме Румъния и България, но Шенгенската система трябва да се подобри”, каза Герхард Карнер.

Попитан от какво се нуждае Румъния, за да влезе в Шенгенското пространство и със сухопътните граници, той отговори:

„Искам ясно да кажа, че наистина не съм упреквал директно България и Румъния. Преди година и половина заявих, че система, която не работи, не може да се разширява. Затова тогава взех това решение. България и Румъния са много важни партньори за Австрия, когато става дума за оказване на натиск върху Европейската комисия за подобряване на Шенгенската система. Усилията ни вече дадоха плодове”.

Австрийският вътрешен министър съобщи, че директорът на Фронтекс вече е обявил засилени операции и утрояване на служителите на организацията в тези страни. 

“Имаме и потвърждение от Европейската комисия, че ще бъдат инвестирани повече средства в Румъния и България за тези цели и смятам, че това е много важна стъпка“, уточни Герхард Карнер. Той коментира още, че има голям натиск на нелегалната миграция в Европа и сътрудничеството за подобряване на Шенгенската система ще продължи.

“В момента има други държави, членки на Шенгенското пространство, с контрол по сухопътните граници, защото ние, министрите на вътрешните работи, сме отговорни за безопасността на нашите градове. Има контроли в Германия, Франция и Австрия. Трябва да направим всичко възможно, за да поправим ситуацията със сигурността в Европейския съюз, да продължим да гарантираме свободата на движение на нашите граждани, но смятам, че в момента би било погрешно да определяме конкретна дата в това отношение“, каза Герхард Карнер.

„Ние ще извървим този път докрай“, заяви на свой ред румънският министърът на вътрешните работи Каталин Предою. Той припомни, че Румъния не е първата страна, която влиза в Шенген поетапно, първо с една граница, а след това с други. 

”Историята на Шенгенското пространство включва няколко примера. Ако не се лъжа дори Австрия е била в това положение”, добави министърът. Той за пореден път подчерта, че Румъния отговаря на критериите за членство от 12 години, но че решението е политическо.

Каталин Предою отбеляза още, че Румъния е работила и инвестирала много за присъединяване към Шенгенското пространство. 

“Повишихме нивото на защита на границата. Инвестирахме стотици милиони евро. Напредъкът на Румъния в борбата с нелегалната миграция се признава от всички. На границата със Сърбия нелегалната миграция е нулева. Искаме такова представяне на всички граници ”, каза Каталин Предою.

Той съобщи, че ще бъдат увеличени граничните полицейски сили и допълни, че доброто сътрудничество с Австрия и всички други държави членки ще продължи.

 

 

 

 

 

 

 

#било #погрешно #определи #конкретна #дата #присъединяване #румъния #шенген #суша #заяви

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете