Ройтерс: Дронове, пускащи семена, се опитват да спрат обезлесяването в Косово

Ройтерс: Дронове, пускащи семена, се опитват да спрат обезлесяването в Косово

15 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ройтерс: Дронове, пускащи семена, се опитват да спрат обезлесяването в Косово

Кръжащ дрон пуска обвити в почва семена от липа и бор върху безплодни хълмове около столицата на Косово Прищина като част от усилията за повторно залесяване на хиляди хектари, обезлесени заради незаконна сеч или горски пожари.

Природозащитници казват, че обезлесяването, което се дължи и на разпространението на популярните печки на дърва, застрашава дивите животни като кафявите мечки, риса, дивите кози и сърните, чиито популации намаляват в Косово.

Според изследване на неправителствената организация „Лидерство в устойчивостта-Косово“ (Sustainability Leadership Kosova/ SLK) малката балканска страна губи повече от 700 хектара гори годишно.

Организацията обедини усилията си с хърватската компания „Проект 02“ (Project 02) в пускането на семена от дронове, процес, който според нея е пет пъти по-бърз от засаждането, извършено от човешка ръка, и който достига до по-отдалечени зони по-бързо.

„Трябва да направим нещо сега, горите ни се унищожават“, каза в село Бутовц до Прищина основателят на „Лидерство в устойчивостта-Косово“ Индира Карталози.

„Днес пуснахме 500 топчета с множество семена в тях и това е само началото преди масовото залесяване, което ще предприемем наесен“, допълни тя.

Тази техника вече е прилагана в САЩ, Бразилия, Африка и Европа като противодействие на бързото обезлесяване. Програмата на ООН за околната среда пресмята, че горски площи с размера на Поругалия изчезват в световен план всяка година.

При всеки полет в Косово дронът се пълни с близо 100 черни топчета, направени от семена и обвити в богата на минерали смесица от глина, пясък, отпадъчна биомаса и други съставки, които защитават семената от насекоми и гризачи.

Дронът може да засади един хектар за два часа, като за това се нуждае от между 2000 и 5000 топчета в зависимост от вида на семената.

„Предимството е, че можем да засаждаме на всякакви терени, особено в онези, които не са достъпни за човешката ръка“, каза експертът по устойчиво развитие Лара Вукасович от „Проект 02“, докато дронът жужеше над главата ѝ.

Тя допълни, че близо 25-30 процента от семената покълват, така че се засажда три пъти повече от необходимото.

(Превод от английски: Магдалена Димитрова)

#кръжащ #дрон #пуска #обвити #почва #семена #липа #бор #върху #безплодни

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете