Рекордна избирателна активност в Словения, макар и по-ниска от очакваното

Рекордна избирателна активност в Словения, макар и по-ниска от очакваното

преди 3 дни · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Рекордна избирателна активност в Словения, макар и по-ниска от очакваното

Избирателната активност на изборите за Европейски парламент в Словения достигна рекорден процент от 33,16 на сто, въпреки че очакванията бяха за много по-висока активност заради паралелното гласуване на три референдума.

Според последните данни на Държавната избирателна комисия на евроизборите днес са гласували 553 758 словенци.

Днес словенските граждани гласуваха и на три референдума, като анализаторите очакваха, че именно те ще привлекат повече избиратели в изборните секции. Избирателната активност успя да премине прага от 30 процента, към който се стремеше на евроизборите в миналото.

През 2004 г. на първите си избори за евродепутати са гласували 28,35 на сто от словенците. През 2009 г. избирателната активност е била 28,37 на сто, през 2014 г. – 24,55 на сто, а 2019 г. е годината носител на последния рекорд за избирателна активност с 28,89 на сто.

Днес словенците гласуваха за евродепутати и избираха между 11 партии и 99 кандидати. В страната бе организирано и предварително гласуване от 4 до 6 юни за гражданите, които няма да имат възможност да гласуват в неделя. За трите дни от предварителното гласуване избирателната активност от 3,7 процента бе двойно по-висока в сравнение с тази от последните евроизбори през 2019 г., когато беше 1,84 на сто.

#избирателната #активност #изборите #европейски #парламент #словения #достигна #рекорден #процент #3316

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете