Пясък от Сахара в Западна Гърция и Румъния

Пясък от Сахара в Западна Гърция и Румъния

28 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Пясък от Сахара в Западна Гърция и Румъния

Южните ветрове донесоха големи количества фин пясък от Сахара в Югоизточна Европа днес, като в Западна Гърция бяха измерени нива на прахови частици над 500 микрограма на кубичен метър въздух, съобщи ДПА.

Според Атинския университет високите нива на прахови частици се очаква да продължат няколко дни. Освен това температурите на остров Крит достигнаха до 32 градуса по Целзий днес, докато в Атина в един момент бяха 24 градуса.

Лекарите посъветваха хората, страдащи от дихателни или сърдечни заболявания, да не прекарват твърде много време на открито. Физически натоварващата работа също трябва да се избягва, казаха те и предупредиха, че нива от над 50 микрограма прахови частици могат да доведат до проблеми с дишането.

Въздушна маса с прахови частици обхвана днес и Румъния, като страната ще бъде под нейно влияние до утре вечерта, съобщи Танюг.

Отлагания от прах ще се забелязват особено в районите, където периодично вали дъжд.

"Между 27 март 12.00 ч. и 28 март 22.00 ч. циркулацията на въздуха ще се задържи предимно югозападна и ще благоприятства проникването на въздушна маса, наситена с прахови частици от Сахара над Румъния, с по-голяма концентрация в югозападните, южните и източните райони", съобщи  Румънската метеорологична служба (ANM). Метеоролозите заявиха, че валежи се очакват особено в западната, югозападната, централната и северната част на страната и че прахът ще бъде особено забележим в тези райони.

Прахът от Сахара причини "червен" изгрев на морския бряг в Румъния. Това явление се случи тази сутрин и можеше да се наблюдава от бреговете на Черно море, в Констанца и няколко други румънски града. Тази сутрин небето беше червено поради частиците прах от Сахара, отразяващи слънчевата светлина. Метеоролозите обясниха, че явлението се е случило заради проникването на топъл въздух от Северна Африка.

#южните #ветрове #донесоха #големи #количества #фин #пясък #сахара #югоизточна #европа

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете