Приключи гласуването в Турция на изборите за български парламент

Приключи гласуването в Турция на изборите за български парламент

преди 2 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Приключи гласуването в Турция на изборите за български парламент

Приключи гласуването в секциите в Турция на изборите за български парламент. Гласуването на повечето места приключи в 20:00 часа местно време (19:00 ч. българско време).

В Турция гласуването започна и приключи с час по-рано, отколкото в България, тъй като страната не преминава към зимно часово време.

Избирателната активност на повечето места в Турция, където бяха разкрити секции, не беше висока, включително в населените с много български изселници Измир, Бурса и Люлебургаз.

Българските граждани в турската столица гласуваха в три избирателни секции – в посолството на Република България, както и в кварталите с български изселници Пурсаклар и Синджан. 

В посолството и в Синджан се гласуваше само с хартиени бюлетини, а в Пурсаклар гражданите имаха възможност да гласуват и машинно. 

В столицата Анкара гласуването за изборите за български парламент премина спокойно.

Изборният ден в секцията в посолството на България в Турция приключи точно в 20:00 ч.

115 души с българско гражданство гласуваха за Народно събрание, съобщиха от СИК за БТА. 

В 20:00 ч. приключиха и изборите в кварталите с български изселници Пурсаклар и Синджан. 

Най-много хора с българско гражданство са използвали правото си на глас в секцията, разкрита в училища „Аййълдъз“ в квартал Пурсаклар, където са гласували 342 души, съобщи за БТА Цветелина Кайрякова, член на СИК. 

Тя добави, че е имало дребни проблеми с машинното гласуване, които обаче са били отстранени. 

Броят на гласувалите в секцията, разкрита в училище „Туна Ючер“ в квартал Синджан, към 19:30 бе 111 души, посочи пред БТА председателката на СИК Захиде Джан.

Гласуването в турската столица премина без инциденти. Избирателната активност е сходна с активността на изборите през юни.

В третия по големина в Турция град Измир, където бяха разкрити 18 секции (общо 27 бяха разкрити в едноименния окръг), до 19:30 ч. гласуваха около 7000 избиратели. Няма регистрирани нередности, като гласуването премина без проблеми, посочи пред БТА председателят за Измир на Дружеството за култура и сътрудничество на балкански изселници (Бал-Гьоч) Абдурахим Нурсой.

Той добави, че активността на изборите е била сходна с предишните избори.

В град Бурса до 19:30 ч. са гласували около 13 000 души, посочи пред БТА д-р Танер Чавуш, участващ в организацията на изборите.

Той съобщи за някои регистрирани нередности, включително за случаи на агитация в Бурса. Д-р Чавуш каза, че е имало и малко проблеми с машинното гласуване.

В Люлебургаз (в граничещия с България окръг Къркларели) като цяло гласуването протече нормално, с изключение на напрежението в сутрешните часове, съобщи за БТА Васфийе Сьонмез, член на изселническото дружество Балгьоч-Тракия.

Засилени бяха мерките за сигурност около посолството на Република България и най-вече около училище „Аййълдъз“ в квартал Пурсаклар в Анкара. Мерките за сигурност в турската столица са изключително високи след атентата миналата седмица, при който загинаха петима души и над 20 бяха ранени.

#приключи #гласуването #секциите #турция #изборите #български #парламент #места #2000 #часа

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете