Превенцията е ключова за справянето със сърдечно-съдовите заболявания, коментира еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду

Превенцията е ключова за справянето със сърдечно-съдовите заболявания, коментира еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду

28 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Превенцията е ключова за справянето със сърдечно-съдовите заболявания, коментира еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду

Ключът за справяне със сърдечно-съдовите заболявания е ефективното фокусиране върху превенцията. Това смята Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните.

Тя се включи с видео обръщение в конференцията "Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“, която се провежда в Дома на Европа в София. Домакин на събитието е вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, в партньорство с посланик Фредерик Мерис и посолството на Кралство Белгия в България.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за преждевременна смъртност в Европейския съюз (ЕС). Всяка година се регистрират над 6 милиона нови пациенти и повече от 1,8 милиона смъртни случая, отбеляза тя.

Тя заяви, че заедно с държавите членки работят по Целите за устойчиво развитие на ООН и по-специално намаляването на преждевременната смъртност от незаразни болести с една трета. Създадохме инициатива на ЕС за незаразните болести, наречена "По-здрави заедно". Тя подпомага държавите членки в разработването на политики и други действия по отношение на ключови заболявания, включително сърдечно-съдови, каза Кириакиду.  Осигурихме също така около 7 милиона евро за проекти, ръководени от заинтересованите страни, относно факторите, определящи здравето, сърдечно-съдовите заболявания и диабета, и накрая стартирахме още едно съвместно действие относно факторите, определящи здравето, със 73 милиона евро финансиране от ЕС, обясни тя.

По думите ѝ това ще подпомогне държавите членки в създаването на амбициозни инициативи за подобряване на здравето на хората. Радвам се, че България участва в това, тъй като то ще подкрепи работата на България за намаляване на броя на пушачите, подобряване на храненето и навиците за физическа активност, заяви тя. Комисията ще продължи да подкрепя вас и другите държави членки в тези усилия, добави Кириакиду. Тя посочи, че в доклада "Състояние на здравеопазването в ЕС през 2023 г." се подчертава колко е важно да се инвестира в общественото здраве, превенцията на заболяванията и здравните системи. В това отношение ЕС е предоставил значителна финансова подкрепа на България и други държави членки, каза още Кириакиду.

#ключът #справяне #сърдечносъдовите #заболявания #ефективното #фокусиране #върху #превенцията #смята #стела

Още новини

Още новини от България, които може да четете