Премиерът и президентът на Хърватия отправиха великденски послания към вярващите

Премиерът и президентът на Хърватия отправиха великденски послания към вярващите

31 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Премиерът и президентът на Хърватия отправиха великденски послания към вярващите

Хърватският премиер Андрей Пленкович поздрави всички вярващи с най-големия християнски празник Възкресение Христово, предаде агенция Хина.

Над 90 процента от населението на Хърватия са християни, като католиците са около 86 процента, а православните християни - около 4,4 на сто.

„Великден е време, когато се изправяме пред решенията си и обмисляме действията си, затова нека този голям празник ни донесе изобилие от сили и вдъхновение за посрещане на предстоящите задачи и предизвикателства", заяви Пленкович във великденското си послание към католиците и всички, които отбелязват Великден по Грегорианския календар.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович също отправи великденски поздрав, като заяви, че желанието му е този Великден да бъде началото на преоценка на всичко, съобщава Хина.

Великден се смята за крайъгълен камък на християнството, тъй като празнува победата на живота и новото начало, а по същество отбелязва триумфа на човеколюбието. Ето защо в целия християнски свят Великден се приема за най-големия празник, а основното му значение се чества не само сред вярващите, но и като най-голямата световна ценност. В днешния драматично променящ се свят, в който тези промени често разкриват липсата на хуманност, изтъкването и честването на ценностите на Великден е необходимо във всяко общество, което желае мир, сигурност и толерантност между хората и народите, посочи президентът в своето послание.

Без хуманност, доброта у хората и любов към другите, всички постижения на съвременното общество, които приемахме за даденост като неразрушими основи на бъдещето, лесно могат да рухнат, предупреди Миланович и поздрави всички в Хърватия, както и хърватите в Босна и Херцеговина и по света.

#хърватският #премиер #андрей #пленкович #поздрави #вярващи #найголемия #християнски #празник #възкресение

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете