Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски награди проф. Цоло Вутов с отличителния знак за заслуги към Академията и за 75-годишнината му

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски награди проф. Цоло Вутов с отличителния знак за заслуги към Академията и за 75-годишнината му

2 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски награди проф. Цоло Вутов с отличителния знак за заслуги към Академията и за 75-годишнината му

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски награди проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин" ООД, с "Отличителен знак на председателя" за изключителните му заслуги към БАН и по повод 75-ата му годишнина. Това съобщи пресцентърът на Академията.

За мен е чест да връча тази награда, каза акад. Ревалски и благодари за подкрепата и сътрудничеството, като подчерта всеотдайната професионална, обществена и дарителска дейност на проф. Вутов. Респект буди Вашето човеколюбие и спомоществователство, отбеляза по време на церемонията в Академията председателят на БАН.

Проф. Цоло Вутов благодари за специалната награда на БАН и подчерта, че всичко, което е постигнал е с подкрепата на неговото семейство и с неговия екип. Ще продължим досегашното партньорство между учените от Академията, научните й звена и нашите експерти по различни проекти, каза проф. Вутов.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов е един от тримата съоснователи на "Геотехмин ООД" и е ръководител на групата "Геотехмин" от 1999 г. Той има значителни научноизследователски и инженерни постижения в проучването и оптимизацията на рудници, което го нарежда сред най-известните минни специалисти в областта на открития добив на цветни метали. Носител е на ордена "Стара планина" първа степен за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и за изграждане на съвременните индустриални отношения, както и на десетки други авторитетни отличия в областта на бизнеса, науката и благотворителността. През 2015 г. проф. Цоло Вутов е удостоен и с почетния плакет "Радетел на БАН" за личния му принос в развитието и популяризирането на институцията. Той е сред дарителите на БАН, подкрепил много каузи и участва в инициативния комитет за изграждане на паметник на акад. Благовест Сендов.

На церемонията присъстваха също заместник-председателите на БАН: чл.-кор. Евдокия Пашева и чл.-кор. Стефан Хаджитодоров, и главният научен секретар проф. Нели Косева. От групата "Геотехмин" участваха заместник-управителите на компанията - д-р инж. Владимир Вутов и д-р инж. Иван Вутов, както и Доминик Хамерс - изпълнителен директор.

 

#председателят #българската #академия #науките #бан #акад #юлиан #ревалски #награди #проф

Още новини

Още новини от България, които може да четете