Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич насрочи за 2 юни избори за Скупщина на град Белград

Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич насрочи за 2 юни избори за Скупщина на град Белград

3 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич насрочи за 2 юни избори за Скупщина на град Белград

Председателката на парламента на Сърбия Ана Бърнабич насрочи изборите за Скупщина на град Белград за 2 юни тази година, съобщи Танюг. Бърнабич подписа решението за свикване на изборите в парламента и призова изборите да бъдат честни и коректни и всички граждани да отидат до урните и да покажат в каква посока трябва да върви и да се развива Белград.

"Току-що насрочих изборите за градски съветници на Белград за неделя, 2 юни, което беше мое законово задължение, което трябваше да изпълня до края на днешния ден. Избрах последната дата, тъй като по искане на опозицията и изричното искане на президента Александър Вучич реших тези избори да се проведат най-късно в съответствие с конституцията и закона“, каза Бърнабич.

Тя посочи, че е използвала времето преди насрочването на изборите, за да се опита да започне диалог, чрез разговор с всички парламентарни политически партии да направим всичко, за да може тези, както и всички следващи избори в Сърбия да протекат във възможно най-добър ред, в съответствие с най-големите демократични стандарти. Още веднъж искам да използвам възможността да кажа, че вратата ми остава отворена за диалог и да покажа, че понякога можем да работим заедно по неща, които са важни за всички граждани, независимо от политическите им пристрастия и ангажименти“, каза Бърнабич. 

Тя добави, че  вече е общо задължение и дълг изборният ден да премине в ред, в дух на уважение, толерантност и демократични ценности.

"Затова призовавам всички политически партии и коалиции да се състезаваме с идеи и планове и винаги, доколкото е възможно, да полагаме усилия изборното състезание да е честно и коректно“, каза тя. Бърнабич призова гражданите на Белград да гласуват и на този ден, който винаги е празник на демокрацията, да покажат с гласа си в каква посока трябва да върви Белград и как трябва да се развива в бъдеще. "Честити избори, Белград“, каза Бърнабич. 

На 17 декември 2023 г. Сърбия гласува на предсрочни парламентарни избори, а местни избори се проведоха в Белград и още 64 града и общини. В сръбската столица се налага повторение на местните избори, тъй като опитите да бъде конституиран градският съвет завършиха без успех.

#председателката #парламента #сърбия #ана #бърнабич #насрочи #изборите #скупщина #град #белград

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете