Почти 10 милиона гръцки гласоподаватели ще изберат днес 21 депутати в Европейския парламент

Почти 10 милиона гръцки гласоподаватели ще изберат днес 21 депутати в Европейския парламент

преди 4 дни · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Почти 10 милиона гръцки гласоподаватели ще изберат днес 21 депутати в Европейския парламент

Близо 10 милиона гръцки избиратели имат право днес да дадат вота си на изборите за Европейски парламент и да изберат 21 от общо 720 представители в него.

По-конкретно според данните, оповестени вчера от АНА-МПА, в избирателните списъци са вписани 9 796 330 избиратели. От тях за първи път ще гласуват 111 500 младежи.

Това са първите европейски избори в Гърция, на които ще гласуват младите хора на 17 години и тези, които ги навършват до края на годината. За първи път избирателната възраст беше намалена от 18 на 17 години за парламентарните избори през 2023 г.

Могат да гласуват и гражданите на други страни членки на ЕС, които живеят постоянно в Гърция, стига да са вписани в избирателните списъци. Броят на чуждите граждани, които ще избират гръцките депутати в ЕП, е 13 023. 

Голямата новост на днешните избори в Гърция е възможността избирателите да упражнят вота си по пощата. Да гласуват по този начин се регистрираха 202 515 гръцки граждани както в чужбина, така и в страната. Срокът за получаване на писмата изтече вчера следобяд, като общо получените бюлетини по пощата са 178 хиляди, съобщава „Катимерини“.

Общо в страната в 7 ч. сутринта ще отворят над 18 хиляди секции. Гласуването ще продължи до 19 ч. От секциите 237 са разположени в изложбения център в атинското предградие Перистери и тяхната задача е обработката на гласовете, подадени по пощата.

Гласоподавателите удостоверяват самоличността си в секциите с представяне на лична карта, на паспорт, на временно удостоверение от компетентен орган, на шофьорска книжка, на лична здравна книжка от всички осигурителни фондове, а в случаите на военнослужещи и полицейски служители – на военна книжка или служебна карта.

Всеки избирател може да отбележи до четири преференции в листата, за която гласува. В случай, че той маркира повече преференции, бюлетината остава валидна, но преференциите не се взимат предвид.

За участие в изборите за Европарламент са допуснати 31 партийни листи, които съдържат общо 1168 кандидати.

#близо #милиона #гръцки #избиратели #право #днес #дадат #вота #изборите #европейски

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете