Площадът в Пловдив, на който се е намирал Международен театър „Люксембург“, вече носи името „Театрален“

Площадът в Пловдив, на който се е намирал Международен театър „Люксембург“, вече носи името „Театрален“

28 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Площадът в Пловдив, на който се е намирал Международен театър „Люксембург“, вече носи името „Театрален“

Площадът в Пловдив, на който се е намирал Международен театър „Люксембург“ и се е създала първата професионална театрална трупа в България, вече носи името „Театрален“. Пространството е заключено между улиците „Лейди Странгфорд“, „Цариброд“ и „Ангел Букурещлиев“. "На Световния ден на театъра даваме дължимото признание на творците и дейците, занимаващи се с театрално изкуство. Именуването на този оживен градски остров възниква в съзнанието ни разказ, изплитащ тъканта на града с различни нишки, които можем да наречем култура, изкуство, общност, споделеност, приятелство, свобода, независимост". Това каза в словото си по време на събитието по повод празника министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев.

На площад "Театрален" всеки минувач е герой, всеки ъгъл е фон за приказки, които чакат да се разгърнат, каза Кръстев. По думите му пространството се превръща във фар на културно наследство, свидетелство за непреходната сила на човешкото изразяване. В тази синергия между изкуството и урбанизма един град открива душата си и неговите хора се оказват завинаги преплетени в безсмъртната драма на съществуването ни, посочи министърът. Той припомни, че именуването на пространството е стара мечта на всички, които работят в Пловдив и правят театър.

"Театрите по света са създавани от богати хора, императори, владетели, князе и графове. Българският театър е създаден от ясното съзнание на своите граждани, че в едно с улиците, болниците и училищата е абсолютно наложително да има театър, защото театърът е улица към дъха, болница към душата, училище по морал и естетика", каза директорът на Драматичния театър в Пловдив Сюзанна Арутюнян-Василевска. Тя посочи, че днес творците имат огромния шанс да работят за театралното изкуство при многократно по-добри условия от предшествениците им. 

Празникът по повод Световния ден на театъра започна с шествие от сградата на Драматичния театър по главната улица на Пловдив до площад "Театрален". Приказни герои, самураи, римляни, рицари, благородници, принцеси, вещици, клоуни и различни чудни същества привличаха вниманието на пловдивчани с екстравагантния си външен вид и приповдигнато настроение. 

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.- кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов, режисьори, драматурзи, актьори и представители на Драматичния театър - Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив, Държавна опера - Пловдив, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, театър "Хенд" и театър А`парт.

От пролетта на 1881 г. Пловдив, единствен сред българските градове, се сдобива със своя театрална сграда – Международен театър “Люксембург”. Иван Вазов пръв обосновал идеята за изграждане на български професионален театър във вестник “Народний глас”, заедно със своите най-близки поддръжници – Константин Величков, Захари Стоянов, Михаил Маджаров. На 8 декември същата година Дружеството на работниците от Дановата печатница с участието и под режисурата на Стефан Петков Попов представя в театър “Люксембург” пиесите “Стоян войвода” от Добри Войников и “Ревността на Барбуйе” от Молиер. Два дни по-късно след дебат на историческото XIII заседание на Областното събрание се гласуват 75 000 гроша “за съставлението на движима театрална трупа”. По този повод на следващия ден Вазов пише в “Народний глас" “Значи положи се вече здрава основа на българский народен театър". През 1935 година Димитър Борисов Мѝтов, известен и като Д.Б. Митов, казва: "Пловдив създаде българския театър и с безгранично себеотрицание го прати в столицата".

#площадът #пловдив #намирал #международен #театър #люксембург #създала #първата #професионална #театрална

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете