Първият Шенгенски полет, който кацна в Букурещ е от Австрия

Първият Шенгенски полет, който кацна в Букурещ е от Австрия

31 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Първият Шенгенски полет, който кацна в Букурещ е от Австрия

Първият Шенгенски полет, който кацна в Букурещ е от Австрия - страната, която блокира пълноправното членство на България и Румъния за Шенген, съобщи за БТА говорителят на Националната компания на летищата в Букурещ (CNAB) Валетнин Йордаке. Повече от 130 пътници са били на борда на самолета, който е пристигнал от Виена с австрийските авиолинии, информира още той. 

Новите правила, които са в сила от днес, важат на всичките 16 международни летища в Румъния. Контролът по шенгенските сухопътни граници на страната остава в сила, което е огромен проблем по време на ваканция или празнични периоди, но също и огромна загуба по отношение на товарите, отбелязват местните медии. 

Следващата седмица румънският министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою ще пътува до Виена, където ще обсъди със своя австрийски колега пълната интеграция на страната в Шенгенското пространство. Властите в Букурещ се надяват да получат ясен краен срок за присъединяване по суша до края на годината.

“Решението за разширяване на сухопътните граници ще бъде политическо. То зависи от фактори, които не са в сферата на дипломатическата намеса на страната ни, но съм убеден, че процесът е необратим и че пълното му осъществяване не може да се отлага много“, заяви тази сутрин вътрешният министър Каталин Предою, става ясно от прессъобщение, изпратено и до редакцията на БТА. 

В разпространената информация се отбелязва още, че Румъния поддържа непрекъсната комуникация със стратегическите партньори, за да подкрепи усилията за пълно присъединяване към Шенген.

#първият #шенгенски #полет #кацна #букурещ #австрия #страната #блокира #пълноправното #членство

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете