Първи фестивал на шевицата "Красотата на душата" се проведе в Лясковец

Първи фестивал на шевицата "Красотата на душата" се проведе в Лясковец

24 юни 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Първи фестивал на шевицата "Красотата на душата" се проведе в Лясковец

Първи фестивал на шевицата "Красотата на душата" събра в Лясковец самодейци от общината и региона на възраст от пет до 80 години за дефиле и сценична изява. На площад "Възраждане" в центъра на града бяха показани стотици народни носии, сценични и театрални костюми на танцови и песенни състави, изработени през годините от Анелия Тахрилова от Лясковец. Тя е шила за детски градини, училища, читалищни колективи, групи при пенсионерски клубове и частни лица, а в събитието беше показан труда ѝ от 2012 година насам.

Фестивалът започна с дефиле на участниците, след което мажоретки подредиха на сцената голяма канатица - шевицата е символ на светлината, вечния живот и безкрайността отпреди повече от 5000 години. Тахрилова благодари на общинското ръководство за подкрепата, на всички за участието и за приятелските взаимоотношения, както и специално на професионалния танцьор от ансамбъл „Искра“ Грета Коеджикова за напътствията през годините.

Поздрав към всички колективи отправи кметът на Лясковец Васил Христов, който им пожела все така да съхраняват традициите. Той благодари на Тахрилова и ѝ поднесе цветя в знак на благодарност за дългогодишния ѝ труд. Майсторката на носията получи букет и от председателя на местното Народно читалище "Напредък – 1870" Васил Русев. Събитието уважи също заместник-кметът на Лясковец Емилия Жилиева, която пожела на Анелия още успехи и обеща пълна подкрепа от общинското ръководство за следващи издания на фестивала.

Програмата на събитието включваше много песни и танци, а за финал на площада се изви и общо хоро.

Организатор на фестивала е самата Анелия Тахрилова, която в Лясковец е позната и като певец и танцьор. Тя е шила облекла и носии за почти всички състави в общината, както и за такива от Велико Търново, Горна Оряховица, Дряново, Церова кория, Балван, Ветринци, Първомайци, Поликраище. Шиенето, тъкането и преденето научава още като дете, но за колективи започва да изработва дрехи през 2012 година. Тогава в Лясковец за първи път се провежда „Карвинг фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“, в който се включва и тя. По различни проекти шие сценично облекло и за децата от лясковските училища. Наскоро Тахрилова отваря в Първомайци своя работилница, в която събира жени, обичащи да шият, бродират, тъкат и обменят опит.

За БТА Анелия разказа, че преди 12 години се е отказала от търговската си дейност за да се занимава с това, което най-много обича – шиенето. Дори тя не знае колко носии и костюми е ушила досега, но повечето са по нейни проекти. Обича уникалността, защото не харесва конфекцията и това може би е нещото, което кара хората сами да я търсят. За нея научават дори в Англия и САЩ, където също се радват на творенията ѝ. 

Фестивалът на шевицата е част от празничните събития, които се провеждат в рамките на 10 дни в Лясковец в чест на предстоящия празник на града Петровден.

#фестивал #шевицата #красотата #душата #събра #лясковец #самодейци #общината #региона #възраст

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете