Откриването на приемни центрове за мигранти в Албания се бави

Откриването на приемни центрове за мигранти в Албания се бави

21 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Откриването на приемни центрове за мигранти в Албания се бави

Нито един от мигрантите, спасени в италиански води, няма да пристигне в Албания днес - деня, който бе предвиден за начало на изпълнението на споразумението, подписано с Италия, според което мигранти ще бъдат прехвърляни в Албания, заяви пред Франс прес директорът на албанското пристанище, отговарящо за приемането им.

"В понеделник няма да има мигранти", заяви пред АФП Сандер Мараши, директор на пристанище Шънджин.

Няколко дни преди насроченото за днес откриване на приемните центрове италианската агенция АНСА обяви, че забавянето се дължи на забавяне на работата, извършвана от италиански фирми.

"Италианската военна компания, която работи на обектите Шънджин и Джадър въз основа на споразумението между Рим и Тирана, все още не е завършила изграждането на приемните структури", информира АНСА. 

Италианското правителство не е потвърдило официално наличието на забавяне на строителните работи, но източници от мнозинството, запитани от АФП, признаха, че има забавяне, като го обясниха с разглеждането на проекта от албанския конституционен съд, който спря процедурата в края на 2023 г. след сезиране от страна на опозицията.

Според в. „Република“ италианският премиер Джорджа Мелони се е надявала центровете да бъдат отворени, макар и частично, преди европейските избори през юни и е планирала да посети Албания на 27 май.

В бившата военна база в Джадър се изграждат два приемни центъра за мигранти, спасени в италиански води, които да бъдат прехвърлени в Албания.

През февруари албанският парламент даде зелена светлина на миграционното споразумение с Италия, което проправи пътя за изграждането на тези приемни центрове на територията на страна, която не е член на Европейския съюз (ЕС), но се надява да се присъедини.

Работата в Джадър започна в края на март. В бившата военна база ще бъдат настанявани мигранти, докато чакат отговор на молбата си за убежище. На пристанището в Шънджин ще бъде открит център за първоначален прием, в който мигрантите ще бъдат проверявани и регистрирани веднага след пристигането си на албанска земя. След това те ще бъдат прехвърляни в Джадър, където ще бъдат настанявани в приемни центрове.

Планът предвижда в единия от приемните центрове да бъдат настанявани мигранти, които отговарят на условията за международна закрила, а в другия - тези, които ще бъдат връщани обратно в страните си на произход, след като им бъде отказано убежище. Те ще получават на място правна помощ от представители на международни организации, включително европейски, в съответствие с италианското, албанското и европейското законодателство.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи през 2023 г. в Италия са пристигнали почти 158 000 мигранти в сравнение с около 105 000 през 2022 г. Изграждането и експлоатацията на центровете, които се оценяват на между 650 и 750 млн. евро, ще бъдат заплатени изцяло от Италия в продължение на пет години.

#нито #мигрантите #спасени #италиански #води #пристигне #албания #днес #деня #предвиден

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете