Опозиционните партии в Румъния се опитват да привлекат млади избиратели през ТикТок, утвърдените партии предпочитат Фейсбук

Опозиционните партии в Румъния се опитват да привлекат млади избиратели през ТикТок, утвърдените партии предпочитат Фейсбук

28 март 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Опозиционните партии в Румъния се опитват да привлекат млади избиратели през ТикТок, утвърдените партии предпочитат Фейсбук

42 процента от младите хора в Румъния черпят информация от социалните мрежи, една от които е ТикТок. Това показва проучване на агенция ИРЕС, цитирано от вестник “Адевърул”. Платформата се развива бързо през последните години в Румъния, достигайки 7,4 милиона потребители през 2023 г., затова политиците се опитват да привлекат гласове и от там, отбелязва медията. 

Опозиционните партии в Румъния имат повече последователи в ТикТок

По-голям успех в това начинание имат опозиционните партии. Справка на “Адевърул” показва, че едно от най-популярните политически лица в ТикТок е лидерът на румънската националистическа партия „Алианс за единство на румънците“ (AUR) Джордже Симион. Той има над 413 000 последователи и 6,2 милиона харесвания. 

По популярност в социалната мрежа той е следван от сенаторката Диана Шошоака - лидер на националистическата и евроскептична партия „SOS Румъния“. Тя има над 276 000 последователи и милион харесвания.

“Съюз за спасение на Румъния” (USR) има над 61 000 последователи и 1,6 милиона харесвания.  Лидерът ѝ Каталин Друла има 3138 последователи и 35 000 харесвания. В ТикТок партията разпространява предимно видео съобщения на членове на партията, в които те се обръщат директно към избирателите и предимно критикуват управляващите. Такъв е и подходът и на „Алианс за единство на румънците“, отбелязва “Адевърул”. 

Популярност в ТикТок трупа и евродепутатът Влад Георге, който обяви, че ще се кандидатира като независим за нов мандат след скандал с ръководството на “Съюз за спасение на Румъния”. Той има 442 000 последователи и 10,8 милиона харесвания.

Старите партии като Социалдемократическата и Национално-либералната, които в момемнта са на власт, са със слабо присъствие в ТикТок. СДП има 15 770 последователи и над 345 000 харесвания. В профила ѝ се публикуват основно откъси от интервюта, като публикациите имат само няколко реакции. Профилът на румънския премиер Марчел Чолаку има 1650 последователи и 2692 харесвания.

Утвърдените партии в Румъния предпочитат Фейсбук 

Утвърдените партии са по-активни в социалната мрежа Фейсбук. НЛП има 476 000 последователи, а лидерът ѝ Николае Чука - 63 000. СДП има 195 000 последователи, а премиерът Марчел Чолаку е следван от 216 000 души. Той е и един от най-популярните политически лидери във Фейсбук. 

Що се отнася до опозицията, официалната страница на “Съюз за спасение на Румъния” има 289 000 последователи, а лидерът ѝ Каталин Друла има 96 000 последователи. Джордже Симион е най-следваният партиен лидер с 1,3 милиона последователи, а страницата на ръководената от него партия има 178 000 последователи.

Защо големите партии в Румъния не са видими в TикТок?

Политическият анализатор Адриан Забава обяснява пред „Адевърул“, че платформата ТикТок не е част от обичайния списък с канали, използвани досега за политическа комуникация. То посочва като една от причините неспособността на политиците да общуват естествено.

„ТикТок поставя много реално съдържание пред потребителя. Политикът през повечето време е изкуствена конструкция, създадена от съветниците, от екипа около него. През повечето време всичко, което един политик казва или прави, е измислено, подготвено. Ако тази рецепта не включва някои много добри комуникационни умения на политика, в повечето случаи има проблем с убедителността на посланието. Днес начело на държавата, начело на политическите партии имаме политици без особени комуникативни умения. Следователно е много трудно да се адаптира тяхната комуникация за такава истинска, оживена платформа като ТикТок”, обяснява експертът. 

В същото време политическият анализатор посочва, че през последните години интернет има все по-голямо значение за всяка предизборна кампания.

„Мисля, че чрез влиянието си ТикТок ще направи ролята на интернет в кампаниите още по-важна“, заключава анализаторът, като все пак подчертава, че платформата не позволява платена реклама.

От своя страна социологът Алфред Булай обяснява, че румънската националистическа партия „Алианс за единство на румънците“ е успяла да влезе в политиката онлайн. Той обяснява, че партията работи по различен начин и няма окръжни организации. Според социолога обаче онлайн средата е нестабилна и не обхваща всички възрастови групи.

Анализаторът Раду Деликоте обръща внимание на необходимостта от по-добро регулиране на онлайн съдържанието.

„Днес, ако искате да съобщите нещо градивно в социалните мрежи, няма как. Заради конструкцията на алгоритъма“, обяснива експертът. Той определа онлайн средата като токсична. ​​

„Колкото по-ядосано или кисело звучите, колкото сте по-гръмогласни, колкото по-емоционално силни изображения публикувате, толкова "по-вирални" ще бъдете”, смята Раду Деликоте. 

 

#процента #младите #хора #румъния #черпят #информация #социалните #мрежи #тикток #показва

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете