Няма да има предсрочни парламентарни избори в Сърбия, заяви сръбският президент

Няма да има предсрочни парламентарни избори в Сърбия, заяви сръбският президент

6 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Няма да има предсрочни парламентарни избори в Сърбия, заяви сръбският президент

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес по повод намерението на опозицията да бойкотира местните избори в Белград през юни и да поиска вотът да се проведе през октомври заедно с предсрочни парламентарни избори, че няма да участва в такова “цирково представление”, предаде Танюг.

Вучич посочи, че не може и дума да става за предсрочни парламентарни избори и че следващите ще се проведат през 2027 г., когато ще бъдат и президентските избори.

Председателката на сръбския парламент Ана Бърнабич съобщи, че листата на Сръбската прогресивна партия (СПП) за местните избори в Белград, насрочени за втори юни, ще бъде оглавена от Вучич, който е член на партията, съобщават сръбските медии.

Тя представи партиите, които се коалират със СПП за местния вот в Белград, сред които са Сръбската социалистическа партия, Единна Сърбия, Сръбска радикална партия и други. 

На 17 декември 2023 г. в Сърбия се състояха предсрочни парламентарни избори, а местни избори се проведоха в Белград и още 64 града и общини. Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич спечели 129 депутатски места, а опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ стана втората сила в парламента с 65 места.

В сръбската столица се налага повторение на местните избори, тъй като опитите да бъде конституиран градският съвет завършиха без успех.

Според опозицията и международни наблюдатели изборите през декември в Сърбия са белязани от редица нередности. Опозицията настоява за промени, свързани с избирателните списъци и достъпа до обществените медии. Също така поиска местните избори в градовете и общините, където не се гласува през декември 2023 г., да се проведат едновременно с местните избори в Белград.

#президентът #сърбия #александър #вучич #заяви #днес #повод #намерението #опозицията #бойкотира

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете